hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

Egy kínai egyetemisták körében végzett vizsgálat szerint a testmozgás gyengíti az internetfüggőség, az alexitímia és a depresszió közötti kapcsolatot

A testmozgás szerepe az érzelmi analfabetizmus és a depresszió kockázatának csökkentésében

A Scientific Reports folyóiratban április 29-én jelent meg a kínai Jishou University kutatócsoportjának cikke, amelyben a kutatók az internetfüggőség közvetítő funkcióját, valamint a testmozgás mérséklő hatását vizsgálták az alexitímia (érzelmi analfabetizmus) és a depresszív tünetek megjelenése közötti asszociáció tekintetében.

A vizsgálatra azért került sor, mert az alexitímia gyakran mutat összefüggést a depresszióval a kínai egyetemisták körében. Ez a szindróma megnehezítheti az interperszonális interakciók kialakulását, így az ebben szenvedő személyek gyengébb kommunikációs és kifejező készségük miatt kevésbé érzik magukat szociálisan támogatottnak. További megfigyelés, hogy az alexitímiában szenvedők szélsőséges internetfüggőséget mutathatnak, amely az életkorral rendszerint egyre súlyosbodik. A kutatók nullhipotézise szerint a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengely működésének szabályozása és a testmozgás ösztönzése segíthet enyhíteni az online függőség és a depressziós tünetek közötti kapcsolatot.

A kutatók 2023 októberében végezték a vizsgálatot két felsőoktatási intézményben, a Kína nyugati részén elterülő Hunan tartományban. Az önkitöltéses kérdőíveken alapuló felmérés összesen 594 érvényes választ tartalmazott, a résztvevők átlagéletkora 19 év volt. A mintában 250 férfi (42%) és 344 nő (58%) szerepelt. A kutatók a válaszokat leíró, korrelációs és regressziós elemzések elvégzéséhez, valamint közvetítési és moderációs modellek kialakításához használták fel. A kutatók a Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) segítségével az alexitímia mértékét, a Depressziós-szorongásos stressz skálával (DASS-21) pedig a depressziós tüneteket értékelték. A kutatók az online függőségi szinteket az online függőségi teszt (IAT) és a Liang Deqing által létrehozott fizikai aktivitási skála segítségével értékelték a fizikai aktivitás felmérésére.

Az eredmények szerint az egyetemisták körében az alexitímia szignifikáns asszociációt mutatott a depresszióval és az online függőséggel, míg a testmozgás szignifikánsan negatív kapcsolatot mutatott az online függőséggel és a depressziós tünetekkel. Az internetfüggőség szignifikáns összefüggést mutatott a szomorúság érzetével, és erősen negatív korrelációt mutatott a testmozgással. A testmozgás szintén szignifikáns negatív korrelációt mutatott a depresszióval. Az internetfüggőség felerősítette az alexitímia és a depresszió közötti kapcsolatot, míg a testmozgás moderátorként hatott, gyengítve az összefüggést. A zavaró tényezők kiigazítása és a moderáló tényezők hozzáadása után az alexitímia továbbra is erősen és pozitívan jelezte előre a depresszió mértékét az egyetemisták körében. Az eredmények szerint az alexitímia szignifikáns prediktora az online függőségnek, míg az internetfüggőség közvetítő tényezőként szolgál az alexitímia és a hallgatók depressziójának súlyossága között.

Az alexitímia az egyetemi hallgatóknál csökkent érzelmi kontrollal és a depresszió megnövekedett kockázatával jár együtt. Ez a társadalmi segítségnyújtás mértékének csökkenésével, elmaradásával járhat és a depresszió súlyosbodását eredményezheti. Az internetfüggőség erősíti ezt a kapcsolatot, mivel az érzelmek észlelésének nehézségei hozzájárulnak a valós világbeli kapcsolatok zavaraihoz, ami arra készteti az egyetemista korú személyeket, hogy online keressenek szociális beteljesülést.

A hosszú távon végzett rendszeres testmozgás minimalizálhatja az online függőséget és a depressziós tüneteket, kiegyensúlyozhatja a paraszimpatikus és szimpatikus idegrendszeri funkciókat, és javíthatja az alvás minőségét. A depresszió és az alexitímia közötti kapcsolat kezeléséhez fel kell mérni az internetfüggőséget, és elő kell segíteni a fizikai gyakorlatokban, feladatokban való aktív részvételt. Az eredmények szerint a testmozgás csökkenti az internetfüggőség előrejelző értékét a depresszióra vonatkozóan.                                                                     

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Physical activity may reduce depression in those prone to internet overuse and emotional regulation difficulties

The mediating effect of internet addiction and the moderating effect of physical activity on the relationship between alexithymia and depression

Irodalmi hivatkozás:

Liu, Y., Duan, L., Shen, Q., et al. (2024) The mediating effect of internet addiction and the moderating effect of physical activity on the relationship between alexithymia and depression. Sci Rep. doi: https://doi.org/10.1038/s41598-024-60326-w. https://www.nature.com/articles/s41598-024-60326-w

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink