hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

A telomérek hossza jelezheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

A University of Connecticut kutatói az Aging Cell folyóiratban közölt cikkükben arról számoltak be, hogy középkorú személyeknél a rövidebb telomérek az Alzheimer-kór kialakulásának fokozott kockázatára utalnak.

A telomérek a DNS ismétlődő szakaszai, ezek burkolják be a kromoszómákat, és védik a DNS-t a károsodástól. Fiatal korban hosszabbak, az életkor előrehaladtával fokozatosan egyre rövidebbek lesznek, a rövidülés ütemét, mértékét pedig számos tényező határozza meg.

A kutatók a UK Biobank adatbázisából vett, több mint 43 ezer európai beteg adatainak felhasználásával végezték el elemzésüket, ahol középkorú emberek telomérhosszát állapították meg, majd megnézték, hogy a méréshez képest 12 éven belül kialakult-e náluk Alzheimer-kór. Az eredmények szerint van összefüggés a kockázat és a telomérek hossza között, de további vizsgálatokra van szükség, mivel a vizsgálatban elemzett populáció túl fiatal volt. Most egy idősebb betegcsoport elemzése következik, ami várhatóan pontosabb eredményekkel szolgálhat.

Forrás: Rui Liu et al, Mid‐life leukocyte telomere length and dementia risk: An observational and mendelian randomization study of 435,046 UK Biobank participants, Aging Cell (2023).

 

Fotó: MedicalOnline archív
Fotó: MedicalOnline archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink