A táplálkozási problémák új korszaka
A gazdasági fejlődésnek és növekvő átlagjövedelemnek köszönhetően az éhezés Európában és Közép-Ázsiában szinte teljesen eltűnt. Helyét az életszínvonal emelkedése, a változó vásárlási szokások miatt más egészségügyi problémák veszik át. Erről az átmenetről részletes információt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében találunk, közli a ProfitLine.
Az élelmezésbiztonság helyzete Európa és Közép-Ázsia régióban című kiadványban olvasható megállapításokat nagy mennyiségű, a táplálékfelvételre, alultápláltsági mutatókra (alulnövekedés, vérszegénység), túlsúlyra és elhízásra, illetve az átlagos étkezési szokásokra vonatkozó tagállami adat elemzése alapján készítették szakértők.
Megfigyelhető, hogy az országokban az alultápláltság és tápanyaghiány helyett egyre inkább a degeneratív betegségek okoznak gondot, melyeknek eredője a zsírban, cukorban, húsban és tejtermékekben, illetve feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend. Ehhez jön még hozzá a mozgásszegény életmód.
„A jövedelem emelkedését összevetve az táplálkozási szokásokkal azt látjuk, hogy az édesítőkből, növényi olajokból és állati termékekből származó kalória szerepe nő,” emelte ki David Sedik, a FAO közgazdásza és a jelentés szerzője. „Közben a gabonaalapú energiabevitel aránya csökken. Vannak apróbb eltérések, de az általános tendencia ez.” Más szavakkal megfogalmazva, a statisztikákból egy olyan étrend képe rajzolódik ki, amely gazdag édesítőkben, növényi és állati zsírban, egyúttal azonban gabonában szegény. Ami azt is jelenti, az élelmiszerhiány problémája nagyrészt meghaladott a világ ezen részén, ami jelentős eredmény. Európa és Közép-Ázsia lakosságának csupán 7 %-a számára okoz gondot a napi (tápláló) élelem biztosítása.
Mindemellett az elégtelen táplálkozás miatt a vas-, A-vitamin- és cinkhiány, valamint a túlevés okozta elhízás és túlsúly továbbra is jelen van, sőt, növekvő tendenciát mutat. Jelenleg is a lakosság 13 %-a él olyan országban, melyet a táplálkozási problémák „hármas terhe” súlyt: az alultápláltság, mikrotápanyag betegségek és a túlsúly. Aggasztóbb azonban, hogy ez utóbbi már a legsúlyosabb problémává lépett elő a régió népességének 57 %-nak otthont adó országokban.
A FAO javaslatai:
§ a népszerű kényelmi termékek tápanyagértékének növelése
§ adók és pénzügyi ösztönzők révén az élelmiszerek árának befolyásolása az egészséges termékek javára
§ táplálkozási ismeretek javítása az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásról
§ hatékonyabb élelmiszerbiztonsági rendszerek, az élelmiszerbiztonsági, egészségügyi, növényegészségügyi és higiéniai rendelkezések egységesítése
§ nagyobb figyelem az élelmiszerek csomagolásának
§ élelmiszersegély programok: utalványok, támogatások, élelmiszer- és pénzügyi segély formájában.