Tudomány
A születendő gyermek egészségét már a fogantatás előtt védeni kell
A túlzott édességfogyasztást, ami magas vércukorszinthez vezethet, ajánlatos már a terhesség előtti időszakban elkerülni, mert terhességi cukorbetegséget idézhet elő. Ezáltal megnő a veszélye egyes születési rendellenességek kialakulásának a magzatnál.
A vitaminellátottság nem kevésbé fontos – meghatározza, hogy milyen egészségi állapotban van a leendő kismama. Kísérletekkel mutatta ki Kevin Sinclair, a Nottingham Egyetem orvoskutatója, hogy az anya fogamzás idején megfigyelhető tápláltsági szintje, B12- vitamin- és folsav-ellátottsága befolyásolja az utód inzulinrezisztenciáját, és a később, a negyvenes éveiben kialakuló magasvérnyomását. Vagyis a korai molekuláris változások sok év múlva okoznak tüneteket.
Az alacsony fehérjetartalmú táplálkozás a fogamzás előtt – amint kísérleti állatoknál kimutatták – szív- és érrendszeri betegségek, magasvérnyomás, és ideges, ingerlékeny magatartás kockázatát hordozza – mondja Dr. Tom Fleming a Southampton Egyetem orvosa. Az alacsony fehérjetartalmú táplálékon tartott állatok utódai nagyobbra nőttek, mintha pótolni akarnák az anyaméhben elszenvedett nélkülözést.
Az epigenetika elmélete szerint a génkészletben bármikor bekövetkezhetnek változások: a környezeti tényezők hatására a gének kifejeződésében mehet végre változás. Az egyik legkritikusabb időszak a korai életszakasz, amikor az epigenetikus memória formálódik. Ebben a peródusban kialakulhat betegségre való hajlam – magyarázza a Cincinnati Egyetem orvosa, Shuk-mei Ho. Kutatásai szerint ez az epigenetikus memóriatartalom észrevétlen – alvó állapotban – maradhat egészen addig, amíg valamilyen környezeti tényező felszínre nem hozza.