hirdetés
2024. december. 23., hétfő - Viktória.
hirdetés

 

A rossz minőségű szénhidrátok egészségi ártalmai

Egy öt kontinens lakosságának adatait felölelő globális tanulmány szerint a rossz minőségű szénhidrátokban gazdag táplálkozás fokozza a szívinfarktus, a stroke és a halálozás kockázatát, közli az OTSZ Online.

A rossz minőségű szénhidrátokat nagy mennyiségben tartalmazó magas glikémiás diéta káros hatása független attól, hogy az adott személynél korábban már diagnosztizáltak-e szív- és érremdszeri betegséget vagy sem.

A New England Journal of Medicine című lapban nyilvánosságra hozott vizsgálat minden eddiginél nagyobb földrajzi régióból gyűjtött adatokat dolgozott fel egy táplálkozási szempontból nagyon sokszínű populációra vonatkozóan. Azt találták, hogy azok körében, akik szénhidrátfogyasztása a glikémiás index szerinti felső 20%-os tartományba esett, 50%-kal megemelkedett a szív- és érrendszeri események, a szívroham, stroke és halálozás kockázata azoknál, akiknél már korábban kardiovaszkuláris betegségük volt, de még az ilyen anamnézissel nem rendelkezők körében is 20%-os volt a rizikóemelkedés. Ugyancsak jelentősebb kockázatfokozódást észleltek az elhízottak esetén is.

„Évtizedek óta kutatjuk a magas glikémiás indexszel jellemezhető étrend hatását, és mostani eredményeink azt mutatják, hogy a rossz minőségű szénhidrátok túlzott fogyasztása az egész világon probléma – hagsúlyozza dr. David Jenkins, a torontói egyetem professzora. – A PURE vizsgálat adatai azt igazolják, hogy a táplálékkal elfogyasztott szénhidrátok hatása igen különböző. A rossz minőségű szénhidrátok nagy mennyiségben történő fogyasztása csökkenti az életkilátásokat, míg a gyümölcsökben és zöldségfélékben található jó minőségű szénhidrátoké kedvező hatású az egészségre.”

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink