2024. április. 27., szombat - Zita.

A poszt-Covid szindróma okozta agyködre jellemző biomarkereket azonosítottak

A Nature Medicine folyóiratban megjelent cikkében egy nemzetközi kutatócsoport olyan tesztet ismertetett, amely két biomarker alapján képes prediktálni a Covid-19 diagnózisát követően beálló “agyködöt”, azaz kognitív deficitet.

A kutatók több, mint 1800 olyan beteg vérmintáit vizsgálták meg, akik az Egyesült Királyságban 2020 januárja és 2021 novembere között kapták el a fertőzést, majd 6 vagy 12 hónap múlva objektív (orvos által diagnosztizált) és szubjektív (beteg által jelentett) kognitív hanyatlást, “agyködöt” tapasztaltak. A kutatók statisztikai elemzéssel két olyan biomarker profilt azonosítottak, amelyek szorosan korreláltak ezzel a poszt-Covid tünettel.

Mindkét profilban olyan fehérjék normálisnál magasabb szintjét azonosították, amelyeknek a véralvadás folyamata során van fontos szerepük: az elsőben a fibrinogén volt jelen a szokásosnál nagyobb koncentrációban, míg a másodikban a d-dimer szintje volt magas, ráadásul ez a profil a poszt-Covid vagy hosszú Covid szindróma során gyakran jelentkező kimerültséggel és légszomjjal is korrelációt mutatott.

Forrás: Maxime Taquet et al, Acute blood biomarker profiles predict cognitive deficits 6 and 12 months after COVID-19 hospitalization, Nature Medicine (2023). DOI: 10.1038/s41591-023-02525-y

Alexandra_Koch képe a Pixabay-en
Alexandra_Koch képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!