hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

A korai stádiumú tüdőrák egyszerű felismerése

A MIT kutatói egy egyszerű, a terhességi tesztnél alig bonyolultabb vizeletvizsgálatot dolgoztak ki egyelőre az egerek korai stádiumú tüdőrákjának kimutatására, közölte az OTSZ Online.

A rákos halálozás világszerte vezető oka, a tüdőrák főként azért, mert sok betegnél későn diagnosztizálják. A jelenleg ajánlott egyetlen szűrési módszer az az alacsony dózisú CT, amely azonban kevéssé hozzáférhető, és még az Egyesült Államokban is a szűrésre jogosultak mindössze 6%-a vesz részt a szűrésen. Ezzel szemben az emlőrák, a méhnyakrák és a vastagbélrák szűrési aránya az Államokban meghaladja 70%-ot.

A Science Advances című szaklapban e hónapban közzétett dolgozat szerin a tüdőrák fehérjéit megcélzó, és inhalátorral vagy porlasztóval bejuttatható nanoszenzorokat fejlesztettek ki. Ha ezek a parányi érzékelők a tüdőrákban termelődő fehérjéket találnak, akkor a vizeletben egy papír tesztcsíkkal kimutatható jelet produkálnak. Dr. Qian Zhong, a tanulmány társszerzője szerint "Ez egy terhességi teszt összetettebb változata, de nagyon egyszerű a használata". A kutatás során arra összpontosítottak, hogy olyan alternatívát találjanak a tüdőrák korai felismerésére, amely nem támaszkodik erőforrás-igényes infrastruktúrára.

A szenzorok polimer nanorészecskék, amelyeket DNS-vonalkódokkal, azaz egyedi és könnyen azonosítható rövid DNS-szekvenciákkal vonnak be. A kutatók úgy alakították ki a részecskéket, hogy az I. stádiumú tüdő adenokarcinómához kapcsolódó proteáz enzimek célpontjai legyenek. Érintkezéskor a proteázok lehasítják a vonalkódokat, amelyek a véráramba jutnak és a vizelettel ürülnek. Egy tesztcsíkkal körülbelül 20 perc kimutathatók.

A technológia injektálható változatát, amelyet szintén az MIT-n fejlesztettek ki, már tesztelték egy fázis I. klinikai vizsgálatban a májrák és a nem alkoholos steatohepatitis diagnosztizálására.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink