hirdetés
2025. november. 20., csütörtök - Jolán.
hirdetés

 

„A kommunisták alatt szinte minden bio volt”

Nem élnek és nem táplálkoznak ma egészségesebben a csehek, mint az 1989 előtt, holott a feltételek adottak lennének - derült ki a cseh statisztikai hivatal összehasonlításából.

"A statisztikusok meglepő adatai azt mutatják, hogy a csehek étlapja negyedszázaddal ezelőtt a hiánygazdaság korában több tekintetben jobb volt, mint a mai túltelített szupermarketek idején" - írja a Lidové Noviny című konzervatív prágai napilap a statisztika ismeretében.

Bár az üzletek az 1989-es rendszerváltás után megteltek élelmiszerrel, a bársonyos forradalom a csehek táplálkozási szokásaiban nem hozott változást. "Ha megnézzük az egyes élelmiszerek fogyasztási adatait, nem állíthatjuk, hogy a csehek ma jobban és egészségesebben táplálkoznának" - mutatott rá Miroslav Koberna, a cseh Élelmiszer Kamara vezetőségi tagja.

Az 1989 előtti, illetve utáni adatok beszédesek. A totalitárius rendszer utolsó évében egy cseh állampolgárra 97,4 kg hús (49,9 disznóhús, 30 kg marhahús), 94,1 liter tej, 9,4 kg vaj és 7,4 kg sajt elfogyasztása jutott. Az ember elfogyasztott még 82 kg burgonyát, 56 kg kenyeret, 68 kg friss zöldséget és 70 kg gyümölcsöt. Megivott 151 liter sört, 13 liter bort és 46 liter frissítőt. Megfőzött 1,94 kg kávét, amihez 1776 cigarettát szívott el.

Negyedszázad elteltével a húsfogyasztás 20 százalékkal csökkent. Különösen a marhahúsfogyasztás visszaesése 9,1 kg-ra aggályos, mert az a szervezet számára rendkívül fontos anyagokat tartalmaz. Ugyanakkor a csirkehúsfogyasztás megduplázódott. Tekintettel a behozott csirkehús többségének minőségére, ez aligha minősíthető sikernek. A sajtfogyasztás 40 százalékkal nőt, de tejből 25 százalékkal kevesebbet isznak az emberek. Csökkent a kenyérfogyasztás, de megduplázódott a tésztafélék fogyasztása.

"A legnagyobb problémát az okozza, hogy ma az élelmiszerekbe különféle adalékokat, kiegészítőket raknak, ami korábban nem létezett, ugyanakkor az élelmiszerek általános minőségének a színvonala is visszaesett" - állítja Koberna a lapban. Hozzátette: ez nagymértékben az élelmiszerboltok árpolitikájának is a következménye, mert előnyben részesítik az olcsó, de gyenge minőségű árut, és az emberek sajnos vevők erre.

Az 1989 előtti, illetve mai élelmiszerek minőségéről hosszú évek óta folyik a vita. Arról, hogy ma összehasonlíthatatlanul nagyobb a választék, nincs vita. Ami azonban a minőséget illeti, ott többnyire a régi rendszer oldalára billennek a szakértők nézetei. "Ha van valami, amiben 1989 után csalódtam, akkor az az élelmiszerek minősége" - nyilatkozta a lapnak Ludek Pouzar prágai szakács. "Valamikor sorba kellett állni mindenért, de a hús akkor hús volt. Ugyancsak tény, hogy a vendéglőkben, konyhákban messziről sem főztek olyan sok mindent félkész termékekből, mint ma" - fejtette ki.

"Ma nagy divat a biogyümölcs, a biozöldség, de a kommunisták alatt szinte minden bio volt, mert vegyszereket ebben az ágazatban csak nagyon elvétve használtak" - jelentette ki Petr Fort élelmezési szakértő. Ezt a véleményt többen vitatják, s rámutatnak, hogy a szövetkezetekben azért elég masszív volt a vegyszerek használata. A külföldi behozatal minimális volt, s a minőséget már a gyártóknál, termelőknél ellenőrizték, nem pedig utólag az üzletekben. Fort szerint korábban a gyümölcs és a zöldség nagy részét a kistermelők és a családi, háztartási gazdaságok állították elő, tehát személyes érdekük volt a jó minőség. Ugyanez volt a helyzet a hússal is, hiszen a háziállatok nevelése vidéken mindenütt el volt terjedve, míg ma kiveszőfélben van. "Az alma ugyan nem volt olyan szép és formás, mint ma, de bio volt" - hangoztatta Fort.

Ami az alkoholt illeti, ma többet és mást isznak a csehek, mint korábban. Míg 1989-ben egy cseh állampolgárra átlagban 8,2 liter tiszta szesz jutott, addig ma ez meghaladja a tíz litert. A sörfogyasztás mérsékelten csökkent, de a borfogyasztás 30 százalékkal emelkedett. Korábban a csehek többnyire a vendéglőkben ittak, ma egyre inkább otthonukban. Szakértők szerint ennek egyik negatív következménye, hogy nagyon megnőtt az alkoholfüggő nők száma. Szerintük ez azonban az életmódváltozásnak is következménye.

Nagyon meglepőek a dohányzási adatok. 1989 előtt, amikor szinte mindenütt lehetett dohányozni, egy személyre 1776 elszívott cigaretta jutott. Ma, amikor nyilvános helyen szinte sehol sem lehet rágyújtani, ez a szám meghaladja a 2000-t. Ehhez a fiatalok körében a kábítószer fogyasztás is hozzájárul, ami korábban szinte ismeretlen volt.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink

  • learn more Élettörténetek a pszichoterápiában

    A pszichoanalízisről  egy kliens megjegyzése alapján a kezdetektől tudjuk, hogy beszélgető kúra. Mégis, fél évszázadon keresztül...

  • learn more Urológiai fizikális vizsgálatok képeskönyve családorvosoknak

    Iskolaorvosi, kerületi háziorvosi rendelőkben, hétvégi ügyeletben a szinte megszámlálhatatlan...

  • learn more Pszichiátriai Lexikon

    Részlet Janka Zoltán Prof. előszavából  “A szerkesztő és szakavatott munkatársai a magyar pszichiátriai fogalomtár nagyméretű birodalmát...

  • learn more Onkológiai kézikönyv

    Ez a könyv szakvizsgára készülő fiatal orvosok ötleteként született meg, akik azt kérdezgették maguktól: hogyan is tudhatnánk a választ az...

  • learn more Az egészség, az egészségügy négy éve 2010-2013

    Milyen helyzetben van az egészségügy? Mennyire egészséges a magyar lakosság? Vagy menyire beteg? Mi történt az...

  • learn more Marketing pirula recept nélkül

    A könyv az egészségügy speciális, de sokakat érintő területét vizsgálja, és az elméletet egyben konkrét gyakorlati példákkal...

  • learn more Odú vagy kelepce?

    Hogy kik is vagyunk, mit akarunk az élettől és mi a szerepünk a világban, azaz identitásunk, mindegyikünk számára fontos kérdés. Valódi önmagunk...

  • learn more Transzfúzió

    A könyv a hazai palettáról évek óta hiányzó munkát pótol. A vérátömlesztés a mindennapi klinikai/kórházi munka során napjainkban is gyakori (olykor...

  • learn more Útmutató a SCID-5-CV használatához

    Nélkülözhetetlen segédlet a nemrégiben megjelent strukturált klinikai interjú (SCID-5-CV) alkalmazásához. Szakembereknek és leendő...

  • learn more Út Stockholmba – Tudósok és Nobel-díjak

    A kiadvány a tudományról és a tudósokról szól, valamint arról a díjról, amely már több mint száz éve a legismertebb...

  • learn more Képes szimmetria

    A Széchenyi-díjjal kitüntetett, kémiával foglalkozó, nemzetközileg elismert akadémikus szerzőpáros könyve pontosan és ugyanakkor közérthetően,...

  • learn more Aneszteziológia és intenzív terápia

    A jegyzet célja: megismertetni az anesztéziát és az intenzív terápiát, valamint hidat építeni az első években megszerzett...

  • learn more A fogyasztóra hangolva

    A fogyasztók dühösek, nagyon dühösek! A válság zűrzavarában nyugtalanok és rosszkedvűek: úgy érzik, hogy becsapták és magukra hagyták őket....

  • learn more Rurik Imre (monográfia) FÉRFIGYÓGYÁSZAT

    A monográfia a férfiak szomatikus, mentális és szociológiai sajátosságait taglalja, amelyek a "férfiléthez" köthetők,...

  • learn more Tehetség/Talentum Jó szerencse, semmi más?

    "Jelen könyv Czeizel professzor életműve összefoglalásának is tekinthető a tehetség témakörben. A világhírű...

  • learn more A gyógyszerészet kialakulása és fejlődése

    A könyv átfogó képet nyújt a gyógyszerészet kialakulásáról és fejlődéséről az őskortól napjainkig. A szerző...

  • learn more Jó étel, jó élet

    "Elakadt a táplálkozás útvesztőjében? Ez a kézikönyv segít a fiataloknak, kezdő háziasszonyoknak, babás családoknak és mindenkinek, aki szeretteinek,...

  • learn more Az emlőrák korszerű sebészete

    A női kebel a nőiesség jelképe és az emberiség fennmaradásának egyik záloga. Megbetegedései emiatt kiemelten fontosak, a gyógyítás...

  • learn more Bevezetés a tanulás lélektanába

    A két kiváló pszichológus a szomszédos tudományágakból - a neuropszichológiából, az agykutatásból, a kogníciós és a mesterséges...

  • learn more Diabetes mellitus – A gyógyszerészi gondozás alapelvei

    A hasznos kiadvány az alapismereteken túl részletesen kitér a cukorbetegség kezelésére, a gyógyszeres...