hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

 

A klímaváltozás kockázatai

A klímaváltozás hatásai jelentik a legnagyobb globális egészségügyi veszélyt a 21. században – írja a The Lancet tanulmánya nyomán az Origo.

A The Lancet című brit orvosi szaklap aktuális számában megjelent tanulmányban tudósok és egészségügyi szakértők fejtik ki, hogy a klímaváltozás hatásai – a hőhullámok, viharok, az áradások és tűzvészek – egyre gyakrabban jelentkeznek, és ezek az egészségügyi rendszer túlterhelésével fenyegetnek.

A viharok és áradások például nemcsak sérüléseket okoznak, hanem kórházakat is bezárásra kényszerítenek, hozzájárulnak betegségek terjedéséhez, és hosszú távú mentális problémákat idéznek elő az otthonukat elveszítő embereknél - mondta el Nick Watts, a The Lancet Countdown, a közegészségügy és a klímaváltozás közötti kapcsolatot vizsgáló éves beszámoló projektvezetője.

Az erdőtüzek hasonlóképpen megsebesíthetik az embereket és elszakíthatják őket otthonuktól, emellett drámai módon növelik a légszennyezettséget is.

Az idei kaliforniai erdőtüzek több mint 80 ember életét követelték, a levegőt pedig egészen a Massachusettsig beszennyezték – mondta Gina McCarthy, a Harvard Egyetem szakértője.

Az elemzés szerint az elmúlt évben 18 millióval több embert veszélyeztettek a hőhullámok, mint 2016-ban, 2000-hez képest pedig 157 millió fővel nőtt ez a szám.

A hőhullám a 65 év felettieket, a városlakókat, valamint a diabétesszel, szív- és érrendszeri betegséggel vagy krónikus légúti problémával élőket veszélyezteti, tehát Európa és a Mediterrán-térség keleti része sokkal sebezhetőbbnek tűnik, mint Afrika és Délkelet-Ázsia.

További részletek az Origon.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink