hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A Kézhigiéniás világnap aktualitása szomorúbb, mint valaha

A Cambridge University Press-ben publikált friss tanulmány szerint a vírusszennyeződés 10-szer magasabb volt akkor, amikor a rosszul mosott kezet kézszárítóval szárították, mint amikor papírtörlőt használtak.

A WHO kezdeményezésére 2009. óta május 5-e a Kézhigiéniás világnap (World Hand Hygiene Day) is. A koronavírusjárvány miatt szomorú aktualitása van a napnak. A WHO idei kampányának mottója: A másodpercek életeket mentenek – Moss kezet! (Seconds save lives – clean your hands). Igen ám, de nem mindegy, hogy hogyan mossuk, és mivel szárítjuk a kezünket.

A KÉZMOSÁS AZ ALFA ÉS AZ ÓMEGA

A kézmosás a vírus elleni küzdelem alapja. A gyakori szellőztetés, a terek rendszeres fertőtlenítése és a gyakran megérintett területek megfelelő tisztasága mellett tehát a kézmosásról, kézfertőtlenítésről is beszélni kell.

Fotó: 123rf (MO-archív)
Fotó: 123rf (MO-archív)

Ha nem otthon vagyunk, akkor kézmosáskor használjunk érintésmentes szappanadagolót és laponként adagolt papír kéztörlőt! Az egyszerhasználatos papír kéztörlő használata a legbiztonságosabb, ha kézszárításról van szó.  A Lucart Hygiene & Care Platformján ábra szemlélteti a különbséget, hogy mi történik, ha egyszerhasználatos papír kéztörlőt, meleglevegős kézszárítót vagy nagy sebességű levegővel szárító kézszárítót használunk. Kiderül belőle, hogy a papírtörlő adagolóhoz képest 2,5-szer több baktérium is lerakódhat a felületekre, ha meleglevegős kézszárító alá, és 1000-szer több, ha nagy sebességű levegővel szárító kézszárítóba dugjuk a kezünket.

A Westminster Egyetem tanulmánya a levegőbe kerülő vírusrészecskék száma alapján rangsorolta a különböző kézszárítási módokat. Itt is a papírtörlő diadalmaskodott. Esetében 15 perc elteltével különböző távolságokban 15 levegőbe kerülő részecskét mértek, míg a meleglevegős kézszárítónál 104-et, a nagy sebességűnél pedig már 3005-öt. (Forrás: Lucart Hygiene & Care Platform)

EGY FRISS, KÓRHÁZBAN VÉGZETT TANULMÁNY

A Cambridge University Press 2021. márciusában publikálta a Fertőzésmegelőzés & Kórházi járványtan c. szaklap (Infection Control & Hospital Epidemiology) bevezető tanulmányát*, ami arra világít rá, hogy a kézszárítás módja jelentős hatással lehet a mikroorganizmusok átadására a kórházi mosdóktól a kórtermekbe. A tanulmány megállapítása szerint a kézen és a ruhán, és ennek következtében a többi kórházi felületen a vírusszennyeződés 10-szer magasabb volt akkor, amikor a rosszul mosott kezet kézszárítóval szárították, mint amikor papírtörlőt használtak. A speciális, emberre ártalmatlan vírusátviteli vizsgálatot a Leeds General Infirmary oktatókórház (UK) mosdóiban, nyilvános és klinikai területein végezték. A tárgyak (pl. telefon, sztetoszkóp) és a felületek tárolóként szolgálhatnak a mikroorganizmusok számára, így az előkészítő tanulmány megkérdőjelezi a kézszárítógépek használatát a kórházakban.

AKKOR HÁT MILYEN A HELYES KÉZMOSÁS?

Mivel helyes kézfertőtlenítés nélkül nincs vírus elleni védekezés, ezért a Lucart a vállalkozásoknak nyújtott platformján ismét bemutatta a helyes szappanos kézmosás menetét és a helyes kézbedörzsölést is arra az esetre, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz. A helyes technika mellett az idő sem mindegy: a kézmosás min. 40, a kézbedörzsölés pedig legalább 20 másodpercig tartson! Sőt, kézmosáskor a csukló területéről se feledkezzünk el, a vízcsapot pedig papírtörlő segítségével zárjuk el, ha nem otthon vagyunk.

 

A helyes szappanos kézmosás menete:

https://www.lucartprofessional.com/hygiene_toolkit/how_to_wash_your_hands_HU.pdf

Helyes kézbedörzsölés, ha nem áll rendelkezésre szappan és víz:

https://www.lucartprofessional.com/hygiene_toolkit/how_to_scrub_your_hands_HU.pdf

*https://www.cambridge.org/core/journals/infection-control-and-hospital-epidemiology/article/from-the-hospital-toilet-to-the-ward-a-pilot-study-on-microbe-dispersal-to-multiple-hospital-surfaces-following-hand-drying-using-a-jet-air-dryer-versus-paper-towels/FA51D26C9C3DC261D35F122EF97593D5

(forrás: www.probako.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink