hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

A KDM4A enzim blokkolása fokozhatja a fej-nyakrák elleni terápia hatásosságát

A UCLA Fogorvosi Intézetének kutatói állati modellszervezetekben egy új módszer segítségével képesek voltak jelentősen lelassítani fej-nyakrák tumorok növekedését és terjedését.

Eredményeiket a Molecular Cell folyóiratban jelentették meg, melyben arról számoltak be, hogy a daganatos sejtek nyirok-áttéteinek képződését és osztódását a KDM4A enzim blokkolásával érték el.

Ez az enzim egy úgynevezett epigenetikus faktor, vagyis szabályozza a génexpressziót illetve bizonyos sejtekben egyes géneket csendesít, míg másokat aktivál. A KDM4A fontos szerepet játszik a rákos sejtek osztódásában, ezért a kutatók egereknél eltávolították az enzimet expresszáló gént. A daganatok növekedése jelentősen lassulni kezdett, és sokkal kevesebb nyirokcsomó-áttét keletkezett a kontrollhoz képest, ráadásul a beavatkozás hatására a szervezet T-sejtjei is fokozottan aktiválódtak.

A kutatók a kezelt egereken kipróbálták PD-1 gátló szerek alkalmazását, is, amelyek hatásossága a kontrollnál sokkal kedvezőbbnek bizonyult.

Forrás: Wuchang Zhang et al. Targeting KDM4A epigenetically activates tumor-cell-intrinsic immunity by inducing DNA replication stress, Molecular Cell (2021).

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink