hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

A fogamzásgátlók befolyásolják az agy félelemszabályozását

Az Index szerint a szájon át szedhető fogamzásgátló tablettákban található szintetikus hormonok károsíthatják a félelemszabályozási folyamatokat a nők agyában.

Jelenleg úgy tudjuk, hogy a menstruációs ciklus alatti hormonális változások befolyásolják azokat az agyi területeket, melyek a félelemmel kapcsolatosak. Kanadai kutatók ezért a kombinált, szájon át szedhető fogamzásgátlók (COC) használatának hatásait vizsgálták, hogy többet tudjanak meg a szervezetünk által természetes úton termelt nemi hormonok és e hormonok szintetikus változatai közötti kapcsolatról – írja a ScienceAlert nyomán a lap.

A tanulmány megállapította, hogy a ventromediális prefrontális kéreg (vmPFC) vékonyabb a jelenleg COC-t használó nőknél, mint a férfiaknál, ugyanakkor ez a hatás reverzibilisnek tűnt, tehát a fogamzásgátlót abbahagyó nőknél a fiziológiai változás nem tűnt tartósnak. A prefrontális kéregnek ez a része vélhetően az érzelemszabályozást támogatja, például a félelemjelzések csökkentését egy biztonságos helyzetben – magyarázta Alexandra Brouillard, a montreali Québec Egyetem fiziológusa, aki elmondta, hogy az eredményeik szerint a COC-k károsíthatják az érzelemszabályozást a nőknél.

Brouillard és munkatársai azt találták, hogy mind a természetes, mind a szintetikus nemi hormonok szintje összefüggött a vmPFC méretének és vastagságának változásával. Azonban csak azoknál a nőknél volt vékonyabb a vmPFC, akik jelenleg is fogamzásgátlót használnak. Azt is megállapították, hogy a félelmet elősegítő agyi régió struktúrája is eltérő a férfiak és a nők között. Ez a COC-használattól függetlenül észrevehető volt, hangsúlyozva, hogy a természetes úton termelődő nemi hormonok befolyásolhatják az agy szerkezetét. Ezek az eredmények strukturális sebezhetőséget jelenthetnek a pszichopatológiákkal szemben, amelyek elsősorban a nőket érintik – írták a kutatók.

A teljes információ

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink