hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

 

Tudomány

A fog körüli szövetek betegsége koraszüléssel járhat

Dr. M. Jeffcott, a philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem kutatója és munkatársai azt vizsgálták, hogy hogyan befolyásolja a fog körüli (periodontális) szövetek betegségének kezelése a koraszülések gyakoriságát.
A 6. és 20. gesztációs hét közötti 872 terhes nőt vontak be a vizsgálatba, akik egy részének periodontális betegsége volt. 160 állapotos nőben kezelték a betegséget, és állapotukat mind a kezelés előtt, mind az után felmérték. A kezelés eredményessége, illetve eredménytelensége alapján két csoportra osztották a kezelt személyeket.
 
A vizsgált változó a koraszülések, azaz a 35. gesztációs hét előtti szülések aránya volt. Azokban a terhesekben, akiknek nem volt periodontális betegségük, 7,2 százalék volt a koraszülések aránya, míg a kezdetben periodontális betegségben szenvedőkben 23,4 százalék. A kezelés sikerességének azonban jelentős hatása volt: a sikeresen kezelt nőkben jóval kevesebb koraszülés fordult elő, mont a sikertelenül kezeltekben. 

Az eredményekről az Amerikai Fogászati Kutatási Szövetség éves konferenciáján, pénteken számolnak be a kutatók, és az Eurekalert is ismertette őket.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink