hirdetés
2024. október. 28., hétfő - Simon, Szimonetta.
hirdetés

 

A demencia újabb kockázati tényezőit azonosították

A világ 27 vezető demenciával foglalkozó szakértője által jegyzett Lancet Bizottság idei jelentése további két kockázati tényezővel bővíti a kört, írja a hvg.hu.

Korábban épp egy tucat ilyen tényezőt határoztak meg, így az aluliskolázottságot, a magas vérnyomást, a halláskárosodást, a dohányzást, az elhízást, a depressziót, a fizikai inaktivitást, a cukorbetegséget, a társadalmi elszigeteltséget, a túlzott alkoholfogyasztást, a levegőszennyezést és a traumás agysérülést.

A két legújabba, a látásromlás és a magas koleszterinszint az összes demenciás eset 9 százalékához kapcsolódnak, 7 százalék a „rossz koleszterin” számlájára, míg 2 százalék az idősebb életkorban bekövetkezett kezeletlen látásvesztésére írható.A jó hír az, hogy ezek a kockázatok tudatosan csökkenthetők, még azoknál is, akik genetikailag hajlamosak a demenciára. A Lancet Bizottság szerint a fenti – módosítható – kockázati tényezők akár gyerekkortól kezdődő kezelésével a demenciás esetek közel fele megelőzhető vagy legalábbis késleltethető lehetne, írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink