hirdetés
2024. augusztus. 28., szerda - Ágoston.
hirdetés

 

A Covid-19 növelte a cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Egy több millió fő adataira kiterjedő kutatás szerint a Covid-19 diagnózisát követő időszakban nőtt a cukorbetegség incidenciája, de az oltások ezt a hatást jelentősen csökkentették.

A The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóirat augusztusi számában jelent meg a University of Bristol kutatóinak cikke, amelyben a Covid-19 és a különböző típusú cukorbetegségek (1-es és 2-es típusú, terhességi és nem specifikus típusok) incidenciájának változását, illetve az oltások erre gyakorolt hatását vizsgálták.

A világjárvány során több mint 700 millió ember fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, és több olyan jelentés, beszámoló érkezett az egészségügyi hatóságokhoz, amelyek szerint a 2-es típusú cukorbetegség incidenciája a fertőzést követően 30-50%-os növekedést mutat, ami közegészségügyi aggályokat vet fel. Három tanulmány is foglalkozott az 1-es típusú cukorbetegség és a SARS-CoV-2 közötti asszociáció felderítésével, de ezek nem mutattak ki kapcsolatot. Ezen felül továbbra is tisztázatlan volt, hogy a cukorbetegség incidenciájának növekedése csak rövid távú hiperglikémiát okoz, vagy hosszú távú hatásai is lehetnek, mivel a legtöbb tanulmány a Covid-19 után csak egy rövidebb időintervallumban vizsgálta a cukorbetegség előfordulásának változását. A Covid-19 súlyossága és a védőoltás valószínűleg befolyásolja ennek kimenetelét, de korábban csak egyetlen tanulmány értékelte a védőoltás hatását a Covid-19 utáni cukorbetegségre.

A mostani nagy elemszámú, átfogó elemzésben a Covid-19 járvány idején a 18 éves vagy annál idősebb, az angliai alapellátásban regisztrált egyének adatait elemezték. Ez 24 millió ember alapellátási adatait jelentette, és ezt még összekapcsolták a SARS-CoV-2 tesztelési adatokkal, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kórházi felvételeivel és a halálozási nyilvántartási adatokkal, valamint a Covid-19 oltási adatokkal. Az Egyesült Királyságban az általános Covid-19 vakcinázás bevezetése 2020. december 8-án kezdődött, így a kutatók három nagy betegcsoportot különítettek el. Az elsőbe az oltás előtt megfertőződő (2020. január 1-jétől 2021. december 14-ig tartó követés), a másodikba az oltott (a második oltás után két héttel kezdődő követés), a harmadikba pedig az oltatlan személyeket sorolták.

A tanulmány a Covid-19 és a cukorbetegség diagnózisa közötti összefüggéseket vizsgálta, a diagnózist követő két évig tartó időszakig a cukorbetegség típusa, az oltási státusz és a Covid-19 súlyossága szerinti eltéréseket elemezve. A statisztikai elemzések az előfordulási arányokat és a kockázati arányokat becsülték meg a demográfiai adatok és a társbetegségek szerinti alcsoportelemzésekkel. Az adatokat Python és R segítségével elemezték.

Az eredmények szerint a Covid-19 diagnózisát követő cukorbetegség korra és nemre standardizált incidenciája magasabb volt az oltatlan kohorszban, mint az oltás előtt megfertőződő és az oltott kohorszban. A cukorbetegség kialakulásának kockázata nagyobb volt a Covid-19-vel kórházban ápolt betegek körében. Az oltás előtti kohorszban 145 323 betegnél voltak 2-es típusú cukorbetegség diagnózisára vonatkozóan utánkövetési adatok, amelyek 61,6%-ban tartós diabéteszt jeleztek. A tartós cukorbetegség incidenciája a Covid-19 miatti kórházi kezelés után valamivel magasabb volt, viszont a terhességi cukorbetegségben nem figyeltek meg szignifikáns növekedést. Az egyéb, nem specifikus diabétesztípusok előfordulási aránya is emelkedett, különösen a Covid-19 miatti hospitalizációt követően.

A Covid-19-nek a védőoltások előtt kitett kohorszban a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása négyszer magasabb volt a diagnózis utáni első négy hétben, és a második évben is 64%-kal magasabb maradt a beoltott népességhez viszonyítva, és a cukorbetegség incidenciájának növekedése átlagosan is lényegesen alacsonyabb volt a beoltott egyének körében. Az 1-es típusú cukorbetegség előfordulása csak a diagnózist követő első évben volt magasabb, a terhességi cukorbetegség incidenciájában pedig egyáltalán nem volt megfigyelhető növekedés.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

COVID-19 linked to higher diabetes risk, vaccination reduces impact

Incidence of diabetes after SARS-CoV-2 infection in England and the implications of COVID-19 vaccination: a retrospectivecohort study of 16 millionpeople

Irodalmi hivatkozás:

Taylor K, Eastwood S, Walker V, et al. (2024). Incidence of diabetes after SARS-CoV-2 infection in England and the implications of COVID-19 vaccination: a retrospectivecohort study of 16 millionpeople, The Lancet Diabetes & Endocrinology. doi: 10.1016/S2213-8587(24)00159-1. https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(24)00159-1/fulltext

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink