hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

Tudomány

A C-vitamin még tartogat meglepetéseket

A C-vitamin antioxidáns és a szövetregenerációban betöltött szerepe jól ismert, és jó hatásúnak tartják betegségek egész sorában, a megfázástól kezdve a rákig, sőt, azt is feltételezik, hogy lassítja az öregedés folyamatát. Most egy újabb fontos tulajdonságát tárták fel: serkenti az érett sejtek embrionális típusú őssejtekké alakulását.
A hatást leíró tanulmányt a Cell Stem Cell közölte, és az EurekAlert számolt be róla.
 
Az utóbbi években kiderült, hogy érett sejteket át lehet programozni bizonyos géncsoportok aktiválásával úgy, hogy tulajdonságaik az embrionális őssejtekéihez legyenek hasonlók. Bár az ilyen indukált pluripotens őssejteknek (induced pluripotent stem cells, iPSC) nagyon fontos szerepük lehetne a regeneratív orvoslásban, az átprogramozás nagyon kevéssé hatékony.
 
„Az átprogramozás kis hatékonysága gátolta ennek az új módszernek a fejlődését, és egyben azt is megmutatta, hogy milyen kevéssé értjük a folyamatot. Ráadásul az átprogramozást emberi sejtekben a legnehezebb végrehajtani, és komoly kétségek merülnek fel a megváltoztatott sejtek tulajdonságait illetően” – mondta dr. Duanqing Pei, a közlemény egyik szerzője, a Kínai Tudományos Akadémia Guangzhou Intézetének munkatársa.
 
A kutatók a reaktív oxigén szabadgyökök (ROS) keletkezését mérték az átprogramozás folyamán, és úgy találták, hogy kapcsolat van a magas ROS-szint és az átprogramozás kis hatékonysága között. Ezért érdeklődésük az antioxidánsok felé fordult, feltételezve, hogy ezek csökkentik a ROS koncentrációját és gátolják a sejt öregedését, ami a legfőbb akadálya az iPSC-k létrehozásának. Eredményeik szerint a C-vitamin mind egér-, mind emberi sejtekben serkentette az aktivált gének expresszióját és elősegítette az átprogramozást. Meglepő módon más antioxidánsoknak nem volt ilyen hatásuk. Úgy látszik, hogy a C-vitamin legalább részben azáltal hat, hogy késlelteti a sejtek öregedését.
 
„Találtunk egy nagyon egyszerű módszert, amellyel elősegíthető az iPSC-k termeltetése. Érdekes az is, hogy egy anyag, amelynek régóta öregedésgátló hatást tulajdonítanak, ilyen erős hatást gyakorol az átprogramozásra, amely sejtszinten tulajdonképpen a fiatalításnak felel meg.” – foglalta össze eredményeiket dr. Pei.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink