hirdetés
2025. szeptember. 08., hétfő - Mária, Adrienn.
hirdetés

 

A brit félkész élelmiszerek a legegészségesebbek

A világ 12 országának több mint négyszázezer kényelmi élelmiszertermékét felmérő globális kutatás eredménye szerint az Egyesült Királyságban készült előkészített, félkész és késztermékek tartalmazzák a legkevesebb cukrot, telített zsírt és sót.

Az ausztráliai George Institute for Global Health egészségtudományi intézet az élelmiszerek összehasonlításakor az országban érvényben lévő értékrendszert vette alapul, amely az élelmiszerek tápértékét, só-, cukor-, telítettzsír-, fehérje-, kalcium- és rosttartalmát méri a legkevésbé egészségestől (fél pont) a legegészségesebbig (öt pont).

A brit kényelmi élelmiszerek érték el a legmagasabb pontszámot, 2,83 pontot, utána az amerikai (2,82) és az ausztrál (2,81) élelmiszerek következnek a rangsorban. Az indiai élelmiszerek kapták átlagosan a legkevesebb, 2,27 pontot, előttük a kínaiak (2,43) és a chileiek (2,44) végeztek – ismertette az Obesity Reviews című folyóiratban közzétett tanulmányt a Phys.org ismeretterjesztő hírportál.

Elizabeth Dunford, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények aggodalomra adnak okot a kényelmi élelmiszereket illetően.

Globálisan egyre több feldogozott élelmiszert fogyasztunk, és ez aggodalomra ad okot, mivel az áruházláncok polcai tele vannak magas zsír-, cukor- és sótartalmú ételekkel, amelyek megbetegíthetnek minket. Eredményeink azt mutatják, hogy (...) a szegényebb nemzetek esetében érzékelhetők a leginkább a legegészségtelenebb élelmiszerek egészségre hátrányos következményei  magyarázta.

A felmérés szerint a Kínában készült italok a legegészségesebbek, 2,9 pontot kaptak, ám az ázsiai országban készült kényelmi élelmiszerek csak 2,39-et. A Dél-Afrikai Köztársaságban fordított a helyzet, a italok csupán 1,92 pontot kaptak, míg az élelmiszerek 2,87-et.

Kanadában a legegészségtelenebb az élelmiszerek és italok sótartalma, 100 grammonként 291 milligramm, utána az Egyesült Államok következik 100 grammonként 279 milligrammal. A cukortartalmat illetően a brit élelmiszerek és italok tartalmazzák a legkevesebbet, 100 grammonként 3,8 grammot, Kanada e téren a második a 100 grammonkénti 4,6 grammal.

A kínai kényelmi élelmiszerekben van a legtöbb telített zsír, és cukortartalmuk is több mint kétszerese a britnek. Az indiai élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb kalóriát, 100 grammonként 1515 kilojoule-t, a legkisebb energiasűrűsége a dél-afrikai termékeknek van, 100 grammonként 1044 kilojoule.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink

  • learn more Fül-orr-gégészet fej-nyak-sebészet

    A tankönyv összefoglalja a fül-orr-gégészetben és a szakma határterületein az utóbbi évtizedekben lezajlott diagnosztikus és...

  • learn more Szalagsérülések

    A „Traumatológia Témakörök” sorozat 1993-ban indult az akkori Országos Traumatológiai Intézetben. A zsebkönyvek szerzői többnyire traumatológusok, akik a...

  • learn more Biológiai terápia a hazai reumatológiai gyakorlatban

    Az intercelluláris kommunikáció és ezen belül a citokinek szerepének és jelentőségének megismerése...

  • learn more A személyes és társas tényezők szerepe a rehabilitációs munkában

    A kötet középpontjában a krónikus betegséggel élők testi, lelki és szociális...

  • learn more A placebo-válasz

    „A placebo-jelenségről sok mindent gondolnak az emberek, még a szakemberek is, ami lehet ugyan igaz is, de nem úgy, nem azért és nem akkor! Ebből a könyvből...

  • learn more Általános ápolástan és gondozástan

    A kötet az elmúlt évtizedekben jelentős változáson átment ápoláselméleti feladatok mellett részletesen foglalkozik az egészséges...

  • learn more Sorsdöntő génjeink

    Az USA-ban már nagy sikert aratott könyv Európában először magyarul jelent meg. A szerző a könyvében leírja, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki...

  • learn more A szociális agy kultúrtörténete

    E kultúrtörténeti kötet a kezdetektől egészen máig feltárja az emberi agy fejlődését, bemutatva azt is, hogyan alakított ki...

  • learn more A jungiánusok - Összehasonlító és történeti nézőpont

    Végre magyarul is olvasható a Carl Gustav Jung svájci pszichiáter követőiről elnevezett nemzetközi mozgalom,...

  • learn more Sürgősségi kardiológia

    A Kadix Press Kiadó új könyve az Oxford University Press méltán népszerű kézikönyv sorozatában nagy sikert aratott, akut kardiológiai eseteket...

  • learn more Tehetség/Talentum Jó szerencse, semmi más?

    "Jelen könyv Czeizel professzor életműve összefoglalásának is tekinthető a tehetség témakörben. A világhírű...

  • learn more Urológiai fizikális vizsgálatok képeskönyve családorvosoknak

    Iskolaorvosi, kerületi háziorvosi rendelőkben, hétvégi ügyeletben a szinte megszámlálhatatlan...

  • learn more Diabeteses neuropathia

    A diabeteses neuropathiáról szóló, jelenleg rendelkezésre álló könyvek nagy része terjedelmes és nincs olyan zsebkönyv, mely a diabeteses...

  • learn more Az agyvelő boncolása

    Ez a könyv az agyvelő normális anatómiájával foglalkozók, tehát elsősorban az egyetemi hallgatók számára készült. A szövettani, élettani és...

  • learn more Pszichiátria - másképp

    A szerző mindazoknak ajánlja könyvét, akik kapcsolatba kerültek a pszichiátriával, akár mint vizsgázók, akár mint terapeuták. A könyv...

  • learn more Social dreaming

    Social dreaming – bizarr ötlet, hiszen csak egyes emberek álmodnak, és álmaikkal pszichoanalízisben „dolgoznak”. A social dreaming azonban más...

  • learn more Balneoterápia és hidroterápia

    Magyarország termálforrásokban gazdag. Így számos természetes gyógytényezőt alkalmazunk a gyógyítás céljára. A balneoterápia...

  • learn more Az Önök Bizottsága

    Ebben a sorsfordító korszakban mit jelentett az amerikai pszichoanalitikusok kezdeményezésére 1938-ban létrehozott szervezet, az Emergency Committee on...

  • learn more Gipsz- és kötéstechnika

    A konzervatív töréskezelés sikere ma is a csonttöréseket rögzítő kötések megfelelő kiválasztásától és alkalmazásától függ. A hosszú...

  • learn more A gasztroenterológia története

    Az orvoslás önálló, sajátos arculattal rendelkező területe az egyetemes tudománynak, és szerves része az általános...