hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

 

3D-nyomtatással készítenek emberi fülimplantátumot

A Weill Cornell Medicine és a Cornell Engineering kutatói olyan mesterséges emberi fület hoztak létre, amely természetes anyagokból készült, és megszólalásig hasonlít az emberi fülre, írja a GyártásTrend.

A technológia testre szabható, vagyis az adott beteg egészségügyi adatai alapján (fülméret, vércsoport, stb.) egy pontosan illeszkedő implantátumot hozhatnak létre. A szakértők szerint az új technológiánk bravúr elsősorban a veleszületett fülrendellenességgel születetteknek, illetve a baleseti sérülteknek jelenthet hatalmas segítséget. 

A fülpótlást hagyományosan a páciens testéből származó porcból végzik. Például a gyermekkorú páciens bordáiból nyernek porcot. Az eljárás meglehetősen invazív és fájdalmas lehet, ráadásul hegesedést okozhat a porckivágás helyén.

A fülrekonstrukció olyan műtéti eljárás, amely a fül külső részét javítja vagy újjáépíti. A műtét a születéskor meglévő külső fül rendellenességeit is orvosolhatja. Helyrehozhat például égési sérülésekből eredő roncsolást is. A kutatók ezzel szemben most olyan, állatokból származó sterilizált porcot használtak, amelyeket a fertőzés esélyének csökkentése érdekében különleges eljárással kezeltek. Az óvintézkedéssel csökkentették a recipiens immunrendszere általi kilökődés valószínűségét. A csapat ezután a sterilizált porcot fül alakú műanyag állványzatra helyezte. A 3D nyomtatási technikával olyan állványzatokat hoztak létre, amelyek méretei és görbületei pontosan követik a rekonstrukcióra szoruló egyén fülét. Ennek eredményeképpen egy jól meghatározott anatómiájú, az emberi fülhöz majdnem teljesen hasonló fület sikerül előállítani.

Az új, 3D-fül tapintásra is hasonlít a természeteshez. Rugalmasabb és ellenállóbb, mint a természetes porc, amely könnyebben szakad. A kutatót további tervei között szerepel, hogy biokémiai úton erősítik a mesterséges fület, például kondrocitákat, amelyek a fülporcot erősítő rugalmas fehérjéket kevernének hozzá, közli az Interesting Engineering nyomán a lap.

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink