2022. augusztus. 10., szerda - Lörinc.

A gyógyszerbelégzők helyes használatának lépései eszközönként eltérőek, és ezek elsajátítása összetett feladat. A legtöbb krónikus légúti beteg rosszul használja az inhalációs eszközét (1). Sok betegnek nem tanították meg a gyógyszerbelégzés helyes technikáját, nem ellenőrizték azt rendszeresen, és nem javították ki az esetleges hibákat.

Az inhalációs kezelés sikeréhez a helyesen megválasztott gyógyszerbeviteli eszköz mellett megfelelően együttműködő betegre is szükség van, hiszen a C. Everett Koop amerikai tiszti főorvostól származó, sokat idézett mondás szerint „a gyógyszerek nem hatnak azokban a betegekben, akik nem szedik be őket” (1).

A következő ellenőrző listák abból a célból készültek, hogy az inhalációs eszközök helyes használatának ellenőrzése során az egészségügyi szakemberek ezeknek alapján értékeljék a betegek gyógyszerbelégzési technikáját (1, 2).

Ideális esetben minden beteg csak egyféle gyógyszerbelégzőt használ, mert ez csökkenti az eszközhasználati hibák valószínűségét és javíthatja a beteg együttműködését (1−4).

A gyógyszerbelégzés technikája eszközönként eltérő, ezért a betegnek mindig az inhalátor típusára jellemző lépéseket kell elsajátítania. Az orvosoknak és a szakdolgozóknak egyaránt jártasnak kell lenniük az inhalátorok használatában, hogy a betegeknek megtaníthassák ezek helyes használatát.