2022. augusztus. 17., szerda - Jácint.

A krónikus C vírus hepatitis kezelése jelentősen változott az elmúlt években, a jelenleg rendelkezésre álló direkt vírusgátló gyógyszerekkel a betegek 95-100%-ánál sikerül a fertőzést megszűntetni. Ez új feladatot is ad a hepatológusoknak.

Az elsődleges hepatotrop vírusfertőzések útja lehet enterális: hepatitis A (HAV) és hepatitis E vírus (HEV), vagy parenterális, utóbbi esetekben a fertőzésforrás a beteg vére és testnedvei: hepatitis B (HBV), Delta (HDV), és a C vírus (HCV).

A hepatitis C vírus (HCV) fertőzés és az ebből származó lassan progrediáló májbetegség a nemzetközi hepatológia legfontosabb témaköre volt az elmúlt harminc évben.

A hepatitis C vírusa okozta fertőzés az esetek jelentős részében krónikus hepatitis C (CHC, chronic hepatitis C) betegségbe megy át.

A hepatitis C-vírus (HCV) okozta megbetegedések elleni küzdelemben jelentős előrelépést jelentett Harvey J. Alter, Charles M. Rice Michael Houghton 2020-ban Nobel-díjjal jutalmazott felfedezése az addig non-A, non B hepatitistnek nevezett májgyulladás kórokozójáról.

A hepatitis C vírus (HCV) okozta infekció jelentős közegészségügyi problémát okoz világszerte. A krónikus hepatitis C (CHC) jelentősen hozzájárul a máj-fibrosis, progresszív májműködési zavar és végül halálozás előfordulásához.

A 2020-as orvosi Nobel-díjat dr. Harvey J. Alter, dr. Michael Houghton és dr. Charles M. Rice kapta a hepatitis C vírus (HCV) felfedezéséért.

A hepatitis C-vírus (HCV) a cirrhosis, májrák, illetve az ezzel összefüggő halálozás legfőbb oka világszerte. A fertőzöttek jelentős részénél az akut infekciós fázis után krónikus betegség alakult ki, amennyiben kezelés nem történik.

A májat ért karcinogén és gyulladáskeltő hatások májkárosodáshoz vezethetnek, melyek aztán visszahatva ronthatják a szerv funkcionális állapotát.