2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Újratervezést kérnek: gyűlnek az aláírások az új ügyeleti rend miatt

Egyet nem értésüket minisztereknek írt levelekkel és aláírásgyűjtéssel jelzik önkormányzatok, lakosok, írja a Népszava.

hirdetés

A Duna jobb partján élőknek különös sérelmük, hogy a gyermekügyeleti ellátásért a túlpartra, Vácra kellene eljutniuk a beteg kicsikkel. Eddig a csecsemőket kivéve, a 10 év alatti gyerekeket is helyben ellátták Tahitótfaluban, ha pedig nagy volt baj, akkor mentőt hívott az ügyeletes orvos. A Dunakanyar többi településéről sem egyszerű eljutni Vácra. Éjszaka például előbb be kell jutni Budapestre és onnan menni kifelé Vácra, ami meglehetősen körülményes, és gyakorlatilag felesleges is, hiszen a fővárosban már számos gyerekügyeleti pont érhető el.

A Népszava azon kérdésére, hogy a kormányzat talált-e rugalmasabb megoldást a Pest megyei gyermekügyeletre, az OMSZ azt válaszolta: „Az új egységes, a mentőszolgálat rendszerével összekapcsolt alapellátási ügyeleti rendszer a gyermekek ellátása szempontjából is előrelépést jelent (hozzáférés, biztonság, színvonal). Míg eddig csak néhány helyen és időszakosan állt rendelkezésre ügyeleti ellátás a gyermekek számára, február 1-től a vármegye 18+3 pontján ellátást kapnak, illetve a 1830 révén orvosi szintű tanácsadás, a mentőszolgálati kapcsolódás alapján pedig a legmagasabb szintű prehospitális ellátás is biztosított lesz számukra.” 

Továbbá azt is írták, hogy a 18 telephely vegyes ügyeletként fog működni, vagyis felnőtt és gyermek betegek fogadása, ellátása egyaránt biztosított ügyeleti időben. Az ügyeleten dolgozó orvosok, mentőtisztek, APN szakemberek megfelelő felkészültséggel rendelkeznek a gyermekellátás terén is. Fentieken túlmenően a megye 3 településén – Érden, Vácon és Cegléden – külön gyermekügyelet is rendelkezésre áll, illetve súlyos esetben az ügyeleti rendszerrel összekapcsolt mentőellátás révén akár gyermekrohamkocsit is riaszthatnak.

Ez azonban egyelőre nem nyugtatta meg az érintett települések polgármestereit: Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt az egészségügyért felelős államtitkárnak írt levelében jelezte: számukra nem megnyugtató, ha nincs gyermekorvos jelen az ügyeletben, s vele csak konzultációra van lehetőség. 

„Kérem, fogadja el az, itt élők mást gondolnak, sőt ha minden így marad, mást fognak megtapasztalni, hiszen a háziorvosi képesítés nem szól csecsemőellátásra, vagy akár 2-4-6-10 éves gyermek ellátására sem.” Jelezte azt is, hogy a Pest megye lakossága csaknem 1,5 millió, amire biztosan nem elég három gyermekügyelet.

***

Takács Péter időközben válaszolt a szentendrei polgármester korábbi levelére. Az Economx szerint válaszlevelében azt is leírta, Pest vármegye 18 pontján lesz elérhető háziorvosi ügyelet, 11 helyen pedig sürgősségi ügyelet, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Ugyanakkor főszabály szerint a telephelyek vegyes ügyeletekként működnek, azaz a képzett szakemberek gyermekeket és felnőtteket is megvizsgálnak és ellátnak, de ezeken felül a vármegye három pontján külön gyermekügyelet is lesz. Ezek február 1-től Érden, Vácon és Cegléden lesznek elérhetők. Azonban, miután Budapest is bekapcsolódik az új rendszerbe, a szentendreiek a budai gyermekügyeleti központba is mehetnek majd, melyet az Észak-budai Szent János Centrumkórház gyermekosztálya mellett tervez az állam működtetni.

Az államtitkár a levélben azt is leírta, hogy a korábbi rendszerhez képest az újban a gyermekek ellátása a lakóhelyhez legközelebb valósul meg, tehát ha indokolt, akkor a gyermekhez a lakóhelyéhez legközelebb eső mozgó ügyeleti egység vonul ki, és a legközelebbi ügyeleti ponton látják el.

Takács Péter azt is kiemelte, hogy Szentendrén ez idáig dedikáltan házi gyermekorvosi ügyelet csupán hétvégén volt elérhető, 9 és 13 óra között.

(forrás: Népszava, Economx)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!