hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Módosították a kollegiális vezetőkre vonatkozó rendeletet

Utólag legalizálták az országos kollegiális vezetők pozícióját, és a területi kollegiális vezetők kinevezésére vonatkozó szabályokat is átírták.

Megszűnt a kollegiális vezetők megbízatása, ha nem maradtak tagjai az orvosi kamarának – írtuk meg április elején. Márciusban a parlament – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes módosító indítványa nyomán – az egészségügyi szakmai kamarákról szóló törvényt úgy változtatta meg, hogy a Magyar Orvosi Kamarára vonatkozóan megszüntette a kötelező kamarai tagságot április 2-ától. Ugyanakkor az ágazatot felügyelő Belügyminisztérium elmulasztotta módosítani a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló miniszteri rendeletet, így annak értelmében azoknak az országos és vármegyei kollegiális vezetőknek, akik nem tagjai az orvosi kamarának, április 2-ától megszűnt a kollegiális vezetői megbízatása.

Kamarai tagságát nem erősítette meg Békássy Szabolcs háziorvos, Muzsay Géza házi gyermekorvos, Gszelmann Róbert fogorvos országos, és számos megyei kollegiális vezető sem. Azonban az őket megbízási szerződéssel foglalkoztató Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) – szemben az akkor hatályos rendeletben foglaltakkal – nem mondta fel a velük kötött szerződést.

Az ex lex állapot két és fél hónapig, június közepéig állt fenn, akkor ugyanis a belügyminiszter rendelete nyomán törölték a kollegiális vezetők megbízásának feltételei közül a kamarai tagság meglétét.

Választás helyett kinevezés

A rendeletbe két héttel később ismét „belenyúlt” a tárca.

Az eredetileg tervezett kollegiális vezetői rendszerben a területi kollegiális szakmai vezetőket maguk közül, demokratikusan választhatták volna a háziorvosok, a választás időpontját azonban többször elhalasztották, legutóbb 2020. január 1-jéig kellett volna kinevezni őket. Elkészült a szavazáshoz szükséges informatikai háttérrendszer is, és az OKFŐ jogelődje, az egykori Állami Egészségügyi Ellátó Központ 2020-ban a területek felosztását is közzétette, később, 2021 februárjában pedig az OKFŐ honlapján is megjelent egy változat.

A Belügyminisztériumban azonban úgy döntöttek, hogy egyszerűbb, ha nem bonyolítják túl a dolgot, ezért a vonatkozó rendeletet július 1-jei hatállyal úgy módosították, hogy az OKFŐ választja ki a területi kollegiális vezetőket azok közül, akik a főigazgatóság felhívására jelentkeznek.

Bár a július óta hatályos rendelet azt írja, hogy az OKFŐ honlapján teszik közzé a területi kollegiális vezetőknek szóló felhívást, valamint a kialakított illetékességi területek listáját, ennek egyelőre nincs nyoma a weboldalon.

A területi vezetőket elvben járásonként nevezik majd ki, de az OKFŐ másként is dönthet. A felosztás során ugyanis figyelembe veszik a háziorvosi és fogorvosi szolgálatok számát, területi ellátási kötelezettséggel működő háziorvosi szolgálatok esetében a tartósan betöltetlen körzetek számát, a háziorvosi praxisok elhelyezkedését, az ellátandó lakosságszámot, valamint a járóbeteg- és kórházi ellátókkal történő szakmai együttműködés lehetőségét, a területi kollegiális szakmai vezető házi gyermekorvosok illetékességi területének meghatározásakor pedig a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó kórház csecsemő- és gyermekgyógyászat szakmára meghatározott ellátási területét .

A június 30-ai módosítás során ismét nem sikerült a megfelelően a kodifikáció, ugyanis elmulasztották megváltoztatni a rendelet 13. §-ának (9) bekezdését, ahol most is az szerepel, hogy ha a területi szakmai vezető „megbízatása annak lejárta előtt megszűnik, új választást kell tartani”, holott immár az OKFŐ-nek felhívást kell közzétennie a pozíciók betöltésére.

A rendeletből egyébként törölték azt a passzust is, hogy az országos és megyei kollegiális vezetők pályázatairól a bírálatot megelőzően az országos szakmai vezető esetén a MOK, a megyei szakmai vezető esetén a MOK illetékes területi szerve is véleményt nyilvánít, amelyet a bíráló bizottság figyelembe vesz a kiválasztáskor.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink