hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Elfogadhatatlan a körzeti ápolók bérrendezése!

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent az a kormányrendelet, amely az alapellátásban dolgozó szakápolók 18 százalékos béremelését hivatott rendezni.

Ahogyan azt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár korábban már jelezte is, nem pántlikázták fel a 18 százalékos szakdolgozói béremelésre szánt finanszírozási többletet. azaz nem   vették figyelembe 2072 alapellátásban dolgozó orvos és 700 alapellátásban dolgozó szakápoló kérését.

Mint azt korábban már megírtuk, Keczéry Attila zuglói háziorvos közel háromezer aláírást gyűjtött össze annak érdekében, hogy külön soron, bértámogatásként érkezzen a praxisokhoz a többletpénz. A most megjelent kormányrendelet szerint azonban szabadon felhasználható praxistámogatásként folyósítják az összeget.

Ez a bérrendezés azonban – egy bonyolult, az asszisztens egészségügyben eltöltött éveihez kapcsolódó képlet alapján kiszámolva – havonta 4800-8400 forinttal kisebb összeget jelent a körzeti ápolók számára, mint a kórházakban vagy szakrendelőkben dolgozóké – jelezte lapunknak Keczéry Attila, aki szerint most évente 50-100 ezer forinttal jut kevesebb pénz a praxisoknak, mintha célzott bértámogatást kaptak volna az emelést.

A szabadon felhasználható támogatás iparűzési adó kötelezettséggel is jár, azaz ebből az összegből – a béreket terhelő adókon kívül – további 2 százalékos adókötelezettség terheli a vállalkozásokat – folytatja a zuglói háziorvos. Hozzáteszi azt is, hogy számos praxisnak, amelyek eddig nem lépték át a 20 millió forintos HIPA-mentességi határt, mindez további 400 ezer forintos adóbefizetési kötelezettséget is jelenthet.

Nem részesülnek emelésben a helyettesítéssel ellátott praxisok, így az ott dolgozó, és sok esetben az állandó orvos hiánya miatt többletfeladatot is ellátó szakdolgozók kimaradtak a béremelésből.

A többletfinanszírozás a jogalkotó szándéka szerint nemcsak a szakasszisztensek béremelését hivatott fedezni, ebből kell kigazdálkodni a praxisok többletköltségeit is, amelyek a rezsiárak emelkedéséből és a magas inflációból erednek. Azaz, a praxisok 10 éve elmaradt bázisfinanszírozás emelését is a szakdolgozói 18 százalékos béremelésből kell kigazdálkodni.

Elfogadhatatlan, hogy a 3 hónapja késő béremelés éves szinten, szakdolgozónként kevesebb, az adó több, és a bázisfinanszírozás kozmetikázását oldja meg vele a kabinet – szögezi le Keczéry Attila.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés