hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Tényleg rokkantország?

Dr. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkárának írása a Népszabadságban.

A Népszava 2010. június 23-i számában jelent meg Rokkantország Magyarország? című írásom azzal a céllal, hogy felhívjam a figyelmet a magyarországi rokkantnyugdíjazási gyakorlat tarthatatlanságára. A kérlelhetetlen adatok: az ötmilliós Szlovákiában a rokkantnyugdíjasok száma 80.000 fő, a tízmilliós Magyarországon csaknem 800.000.

Szlovákia (akárcsak Csehország) a leszázalékoltak arányát tekintve a munkaképes korú lakosságban a középmezőnyhöz tartozik, mi pedig az élen járunk. Döbbenetes a különbség hazánk és északi szomszédunk között. Megmagyarázhatatlan. Ezért különösen örülök, hogy a Népszabadság első oldalon közölte Doros Judit és Kriván Bence kiváló és előremutató anyagát ( Potyautas rokkantak, november 27.).

Hazánkban a munkaképes korú lakosság foglalkoztatási rátája 55,4 százalék. Rémisztően alacsony. Két munkaképes korú honfitársunkból egy nem kerül kapcsolatba a legális munkaerőpiaccal. (Elkerüli azt?) Az EU tagállamaiban ennek a rátának az átlagértéke 64,8 százalék, Szlovákiában is meghaladja a 60 százalékot, Csehországban a 65 százalékot, csak a miniszigetország Málta áll rosszabbul nálunk (54,9 százalék).

Dr. Dávid Ferenc írása a Népszabadság oldalán olvasható.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés