hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Sorra zárnak be a patikák

Három patika véglegesen, kettő pedig átmenetileg zárt be idén Békésben - tájékoztatta a Békés Megyei Hírlapot Dr. Melczer Mária Ágnes, a Gyógyszerész Kamara megyei elnöke.

"2006-ig csak gyógyszerész nyithatott gyógyszertárat, e tevékenység szakmai befektetők kezében volt. Ezen fordított a liberalizáció, ami a pénzügyi befektetőknek kedvezett." - jelölte meg a kis vidéki gyógyszertárak bezárásának egyik legfőbb okát Dr. Melczer Mária Ágnes. Hozzátette, több gyógyszerdinasztia sem tudta fenntartani vállalkozását, még nagy anyagi áldozatok árán sem. 

Ezek a gyógyszertárak vagy bezártak, vagy mint fiókgyógyszertárak, naponta csak 2-3 órában tartanak nyitva. De mint elmondta, többen arra kényszerültek, hogy átmeneteileg felfüggesszék működésüket. Ebben az esetben 21 napjuk van új működtetőt találni és újra kinyitni.

MInt Dr. Melczer Mária Ágnes a Békés Megyei Hírlapnak elmondta: az új gyógyszertárak alapítása sem egyszerűbb: "Ha például Békéscsabát nézzük, a  gyógyszer-gazdaságossági törvény szerint négyezer lakosonként működhet egy patika,  250 méter hatósugarú körben csak egy. Amennyiben ezek a feltételek megvannak, akkor is csak a minisztérium írhat ki patikanyitásra pályázatot, amennyiben azt indokoltnak látja."

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés