hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Nem szűnik meg az OEP

Már nincs több tartalék, ez az ellátórendszer ebből a pénzből nem tartható fenn - mondta Sélleiné Márki Mária a Világgazdaságnak adott interjúban.

Jövőre lazul az évek óta merev gyógyítási korlát az egészségügyi intézményekben, a tervek szerint a kórházaknál 10, a járóbeteg-ellátásban 20 százalékos túllépést engedélyez számukra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - mondta az intézet új főigazgatója a Világgazdaságnak adott interjúban  Így az engedélyezettnél több gyógyításért is jár fizetség, és rövidülhetnek a várólisták.

Kölcsönös kompromisszum a gyógyszeriparral

Az Sélleiné Márki Mária hozzátette: mivel a biztosító az azonos beavatkozásért azonos díjat fizet, érdemesebb lesz a kórház helyett egynapos formában gyógyítani a betegeket, így több pénz marad a költségesebb beavatkozásokra.

Az egészségügyért felelős államtitkárság a jelenlegi 146 ezer forintos gyógyítási alapdíjat négyezerrel növelné, ezt az 57 milliárdos költségvetési növekmény is lehetővé teheti. Az OEP főigazgatója elmondta, a gyógyszerek árához nyújtandó támogatás mértéke nem változik, ám az ideivel azonos nagyságú gyógyszerkasszát csak a gyógyszeripari szereplőkkel kötött kölcsönös kompromisszummal lehet betartani.

Nem szűnik meg az OEP

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem szűnik meg, de a közigazgatás átalakítása utána a regionális egészségpénztárak igen, ez utóbbiak helyett megyei területi egységek alakulnak. Egyben marad az Egészségbiztosítási Alap költségvetése, de a táppénz, a gyes, a gyed ügyintézése és az azt végző közel 1900 dolgozó a megyei kormányhivatalokhoz kerül, a többi 1500 a biztosítónál marad. Az igazgató asszony szerint kifogytak az intézmények tartalékai, így szükség van a betegségek súlyosságának megfelelő ellátórendszer kialakítására.

Sélleiné úgy fogalmazott: "2007-ben a korábbi évekénél is intenzívebb forráskivonás történt az egészségügyből, valóban kritikus helyzetben vannak a kórházak." Hozzátette, már nincs több tartalék, ez az ellátórendszer ebből a pénzből nem tartható fenn.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés