hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Jogsértő (orvos)hiánypótlás állami jóváhagyással

Törvénytelenségben az egészségügyi álláshalmozók. Nemcsak az orvosok, hanem számos egészségügyi vezető is több állásban dolgozik. Egyszerre - írja az fn.hu.

Még azok is beállnak mentőzni és/vagy műteni, akik menedzseri munkát végeznek egy szervezet élén. Ez törvénysértő, de szerintük nélkülük - az orvoshiány miatt - összeomlana a rendszer.

Nyílt titok, hogy az orvosok többsége egyszerre több helyen vállal állást (ügyeletet, szakrendelői munkát, szabadság alatt külföldi ügyeletet), jó részük bőven túllépi a törvény által meghatározott heti 60 munkaórát. Az ok egyrészt az alacsony fizetés, és egyre inkább az orvoshiány. De nemcsak az orvosok, hanem sok egészségügyi vezető is több állást vállal egyszerre, hasonló indokokkal. Az ő esetük azonban több tekintetben is egészen más: fizetésük ugyanis többszörösen túllépi a kezdő orvosok havi nettó 100 ezer forintját, másrészt sok esetben elsősorban menedzseri, nem orvosi munkát végeznek.

Állás állás hátán

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetői között is gyakori az álláshalmozás, de még közöttük is feltűnő Temesvári Péter, az OMSZ kezelésébe tartozó Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Neki - Facebook-oldala tanúsága szerint - egyszerre négy állása van. Amellett, hogy a légi mentők legfőbb főnöke, dolgozik az Országos Mentőszolgálat mentőorvosaként ráadásul az Állami Egészségügyi Központ alkalmazottja. Az fn.hu kérdésére ezt a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya írásban is megerősítette. Bár Facebook-adatlapja szerint még egy külföldi állása is van a brit légi mentőknél (Essex and Herts Air Ambulance, London HEMS), ez utóbbit a lap személyes megkeresésekor tagadta, mondván, rendszeresen kiutazik ugyan Londonba, de már csak tanulás és kapcsolattartás céljából. A jogi tiltás dacára Mártai István, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója (az OMSZ alá tartoznak a légi mentők) ugyanakkor megkeresésünkre az angliai munkavállalásában sem látott semmi kivetnivalót, mondván, sokan járnak ki, Temesvári ennyi munkával "sem rendkívüli eset", olyan pedig nem fordulhat elő az OMSZ-nál, hogy valaki álláshalmozás miatt ne tudja rendesen elvégezni a munkáját.

Ez a kijelentés azért is fontos, mert a cég honlapján ez olvasható: '"A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. vezetősége, a pilóták és a műszaki állomány valamennyi tagja főállású alkalmazott." Tehát nagy kérdés, hogy egy ilyen cég ügyvezető igazgatójának - a valóban pihenéssel töltött napokon túl - futja-e a szabadságából minderre. Temesvárinak ugyanis a légimentés vezetőjeként hiába kötetlen a munkaideje, napi 8 órát le kell dolgoznia (ez szerinte gyakorta több is), ebben benne van a havi 48 óra, amit helikopteren is el kell töltenie. E mellé jön még a havi 24 órás mentőzés, és a szintén havi 48 óra a Honvédkórház sürgősségi osztályán. Ez átlagosan legalább napi 12 óra munka (heti 60 óra, angliai kiutazások nélkül), ami még akkor is soknak tűnik, ha az ügyeleteket éjjel, hétvégén vállalja.

A teljes cikk az fn.hu oldalán olvasható.

(forrás: fn.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés