hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A szabályozás látóterén kívül a galambok

Külső- és belső élősködők, baktériumok, vírusok, gombák, ürülékpor, toll-allergia. Ezeket a betegségeket, kórokozókat és parazitákat mind a közöttünk élő galambok hordozzák és terjesztik. Az orvosi rendelők, valamint iskolák területén megbúvó állatok, valamint azok ürüléke különösen nagy egészségügyi kockázatot jelentenek, ráadásul a gyerekek vagy a legyengült szervezetű betegek duplán ki vannak téve a fertőzés veszélyeinek - írja a Magyar Nemzet.

A galambmentesítésre jelenleg nincs európai uniós előírás, ez azonban nem jelenti azt, hogy a probléma nem létezik - mondta egy madárbefogással foglalkozó vállalkozó. Szerinte a közintézmények ablakaiban tanyázó madarak befogása hosszú távon is megoldást jelenthetne, ráadásul az állatokat nem pusztítják el, hanem sérülésmentesen kijelölt helyre viszik őket.

Noha tömeges megbetegedést okozó fertőzésforrásról nem lehet beszélni, a galambok elszaporodása az ÁNTSZ szerint is megoldhatatlannak tűnő gondot jelent. Különösen a városokban okoznak nehézségeket: ürülékükkel károsíthatják az épületeket, a növényzetet és számos egyéb környezetszennyezési kérdést vethetnek fel. Ezek az állatok számos vírust, baktériumot hordozhatnak, s a galambfekáliával, tollal szennyezett por allergénként hat.

A madarak, illetve élőhelyeik közelsége elsősorban allergiás reakciókat okozhat, különösen a gyermekeknél és az arra érzékeny felnőtteknél - közölte a népegészségügyi hatóság.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés