hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

2/5. Költség-haszon elemzés

A költség-haszon elemzés (CBA – cost-benefit analysis) a teljes körű gazdasági elemzések egyik típusa, amely bármilyen befektetési döntéshez alkalmazható.

Ha egészségügyi technológiák vagy programok finanszírozási döntéseihez használjuk őket, a beavatkozások nettó költségét, valamint a beavatkozásból eredő egészségiállapot-változást és az egyéb következményeket viszonyítja egymáshoz.

A teljes körű gazdasági elemzések e típusánál mind a költségeket, mind pedig az egészségnyereséget pénzegységben kell kifejezni. Az értékelés alapja az összehasonlítandó eljárások hozamának és költségének különbsége: (B1 – C1) – (B2 – C2)  0, ahol a B (benefit) az alternatívák hozama, a C (cost) pedig a költségei. A képlet segítségével egybevethető az alternatívák nettó haszna, ami már két pozitív nettó haszonnal bíró eljárás között is egyszerűvé teszi a választást.

Ha az értékelendő technológia vagy program hatása több évre átnyúlik, jelenérték-számítást kell alkalmazni a nettó költségek és a hasznok aggregálásánál. A költségek magukban foglalják az egészségügyi költségeket, valamint a társadalmi nézőpontból végzett elemzések esetén az egészségügyi rendszeren kívül eső közvetlen és közvetett költségeket. A hasznok az egészségnyereségen túl az elkerült kiadásokat is tartalmazzák. Az elemzés nehézségét az egészségügyi technológiák által eredményezett egészségnyereség pénzbeni kifejezése okozza.

Bár a lenti táblázat számos módszert tartalmaz annak meghatározására, hogy mennyi lehet az értéke egy nyert életévnek vagy elkerült egészségiállapot-romlásnak, az egészségügyi döntéshozatalban az ilyen megközelítések társadalmi elfogadottsága még csekély. A költség-haszon elemzés az egészségügyi technológiák közötti választáson túl arra is alkalmas, hogy elősegítse a különböző gazdasági szektorok közötti hatékonyabb forrásallokációt. Ilyen elemzések széles körű és transzparens alkalmazásával arra is választ tudnánk adni, hogy közpénzekből érdemes-e az alföldi sztrádához alagutat építeni, meg kell-e védeni az ártéren épült nyaralókat, vagy ezeket az erőforrásokat máshol hatékonyabban tudjuk felhasználni.

A költség-haszon elemzés legnagyobb előnye, hogy segítségével bármilyen programokat vagy beavatkozásokat pusztán pénzügyi alapon össze lehet hasonlítani, függetlenül azok jellegétől és célállapotától. Közgazdaságilag arra a beruházásra kell a választásunknak esnie, amely a legmagasabb nettó haszonnal bír. Előnyei közé tartozik továbbá, hogy ezzel a módszerrel nemcsak egybevethető két vagy több lehetőség, hanem egy adott beruházásról önmagában is meg lehet mondani, hogy érdemes-e megvalósítani, azaz pozitív nettó haszonnal jár-e. Ily módon a költség-haszon elemzés valamennyi társadalmi beruházást érintő döntés kapcsán releváns lehet. A költség-haszon elemzések gyakorlati alkalmazása igazságosabbá, megalapozottabbá teheti a köz rendelkezésére álló erőforrásokra vonatkozó allokációs döntéseket. Segítséget nyújthat az új technológiákkal kapcsolatos finanszírozáspolitikai döntések, a szociális szféra ellátási csomagjainak kialakítása során, illetőleg az európai uniós és nemzeti fejlesztési pályázatok döntés-előkészítési mechanizmusában.

 

Az életév értékének számszerűsített módjai

Humántőke-megközelítés

• a nyert életévek során elért jövőbeni keresetek nettó jelenértéke

• a nyert életévek során fogyasztott termékek nettó jelenértéke

• bruttó hazai össztermék (GDP)

 

A közszféra múltbeli döntései

• bírósági egészségügyi kártérítési ítéletek (pl. orvosi műhibaperek, gyógyszerek mellékhatásai miatt kifizetett kártérítések)

• általános bírósági kártérítési ítéletek (pl. tévedésből börtönbe zárt emberek kártérítése)

• biztosítási döntések (pl. mibe kerül egy meghatározott kockázat esetén kifizetendő átlagos biztosítási összeg – ld. egy bányász életbiztosításának havi díjtétele)

• egészségbiztosítási finanszírozási döntések (pl. egy művesekezelt beteg egyéves kezelésének költsége)

 

Implicit preferenciák

• mennyit vagyunk hajlandóak fizetni bizonyos kockázatok csökkentéséért (pl. kerékpáros-bukósisak, autókban légzsák)

• egy konkrét jószág piaci értékelése kapcsán (pl. mennyivel kisebb egy telek értéke egy légszennyezett környéken, például főút mellett)

 

Hedonista árképzés

• munkabér a fokozott kockázatú munkahelyeken (mennyi veszélyességi pótlékot kap egy pénzszállító autó sofőrje vagy egy békefenntartó misszió katonája a hasonló munkakörben, de nem veszélyes helyen dolgozókhoz képest)

 

Kontingencia-értékelés

• fizetési hajlandóság (Willingness to Pay) – annak felmérése kérdővek segítségével, hogy mennyit hajlandóak az emberek fizetni egy egészségkárosodás elkerüléséért vagy egy betegség kockázatának csökkentéséért

• elfogadási hajlandóság (Willingness to Pay) – mennyit hajlandóak az emberek elfogadni azért cserébe, hogy elszenvedjenek egy bizonyos mértékű egészségkárosodást vagy hogy növekedjen egy betegség kockázata

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés