2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Volt, akinek a testsúlyára voltak kíváncsiak a Semmelweis szóbeli felvételijén

Mit tenne, ha orvosként egy fiatal lányhallgatója fel szeretne menni a lakására? Maga egyébként hány kiló? A családjában van orvos? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre is kellett válaszolnia több jelentkezőnek a Semmelweis Egyetem felvételi elbeszélgetésén, írja az eduline.hu.

Idén először, a megváltozott felvételi eljárás keretein belül az egyetemek akár szóbeli beszélgetésre is behívhatják a hozzájuk jelentkező diákokat. A lehetőséget pedig többek között az orvosokat képző hazai egyetemek is megragadták. A Semmelweis Egyetemen a középiskolai diákok szóbelijére április 12-18 között került sor. A mintegy 3500 jelentkezőt az intézmény öt karának 93 bizottsága hallgatta meg – írja a semmelweis.hu. Az általános orvosi képzésre jelentkezőknek a szóbelire vinniük kellett egy önéletrajzot, motivációs levelet és egy tanári ajánlást. Emellett a diákoknak 37 kisfilmet, egyetemi oktatóvideót kellett megnézniük.

A Semmelweisre hívták be szóbelire a gimnazista Helgát (a lány nevét az anonimitás érdekében megváltoztatták), írja a lap, a többi közt jelezve: a lány több mint 2 óra várakozás után jutott be a terembe, ahol elmondása szerint a bizottsági tagok be sem mutatkoztak, hanem rögtön a dolgok közepébe vágtak. Az egyik bizottsági tag, egy idősebb férfi az elején telefonált, így a másik, egy hölgy kérdezgetett az önéletrajzáról, hogy miért volt egy évig Németországban, meg persze, hogy vannak-e orvosok a családban. Mikor a férfi letette a telefont, átvette a szót, és megkérdezte, melyik videó tetszett neki.

„Azt válaszoltam, hogy a robotsebészetes. Utána ahogy beszélgettünk, folyamatosan az az érzésem volt, mintha mindenbe bele akarna kötni. Már nem emlékszem, hogyan jutottunk el pontosan az amerikai egészségbiztosítási rendszerig. Én csak néztem nagyokat, hogy tessék, én ilyenre nem készültem. Folyamatosan mondogatta, hogy gondolkozzak, meg ha nincsen ötletem, tippelgessek. Elkezdtem a diabéteszről beszélni. Ennek apropóján megkérdezte, hogy maga egyébként hány kiló? Mivel nem akartam megmondani, ezért azt feleltem, hogy a korábban beszélt 60 kilónál biztosan több vagyok. Erre a férfi bejelentette, hogy az elég nagy baj, hogy én már túlsúlyos vagyok, de szerencsém van, mert kórosan túlsúlyosnak nem nézek ki – mondta Helga, majd megjegyezte, hogy a férfi megjegyzésére a másik bizottsági tag ugyan nem szólt semmit, de az arcán lehetett látni, hogy őt is meglepte a kérdés.

A diákok visszajelzései szerint azonban nemcsak Helga kapott személyeskedő megjegyzéseket a Semmelweis felvételijén. Az egyik érettségis csoportban a korábban az VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanító matematika-kémia szakos Palya Tamás tett közzé egy posztot, amelyből kiderült, hogy magánóráin több diák is panaszkodott a Semmelweis szóbeli felvételijére. Az Eduline megkereste Palya Tamást is, aki azt mondta, hogy a poszt óta többen is írtak neki.  Az egyik érintett felvételizőnek például egy olyan szituációs feladatot kellett megoldania, aminek a lényege az volt, mit tenne, ha férfiorvosként egy fiatal lány hallgatója rákérdezne, hogy feljöhet-e a lakására. Miután a diák erre egyértelmű nemmel felelt, a bizottság megjegyezte, hogy a régi időkben nem biztos, hogy belefért a normába hasonló munkahelyi kapcsolat, de ma már talán igen.

Vizsgálat indult az egyik vizsgaelnök ellen a Semmelweis Egyetemen

Az esettel kapcsolatban a lap megkereste a Semmelweis Egyetemet is, ahonnan egyebek között az a válasz érkezett, hogy a felvételi alatt "az egyik bizottság két tagjától is panasz érkezett a bizottsági elnök túlságosan kritikus megnyilvánulásai miatt." Az eset azonnali kivizsgálása után az adott vizsgaelnök eredményeit kizárták, és az érintett diákok felvételi pontszámánál a másik két tag véleményét figyelembe véve állapították meg a pontszámot, írták, hozzátéve, hogy a többi, azaz 92 bizottság esetében nem volt probléma, sem panasz.

A Semmelweisen a mostani felvételi beszélgetések tapasztalatait tovább elemezik, és beépítik a következő évi felvételibe.

 A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: eduline.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink