2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Visszatérési és tartózkodási bónuszt követel a Bécsi Orvosszövetség

A Bécsi Orvosszövetség bemutatta a bécsi kórházak megmentését célzó programja néhány pontját, írja a Kurier.at nyomán a Weborvos.

A követelések egy részét egy szerdai sajtótájékoztatón ismertették. Új elem a visszatérési és tartózkodási bónusz ötlete. „Követeljük ezt minden, a bécsi kórházakban dolgozó egészségügyi szakembernek, hogy véget vessünk az akut létszámhiánynak” – mondta Stefan Ferenci, Bécsi Orvosi Egyesület által alkalmazott orvosok kúriájának alelnöke.

A Bécsi Orvosszövetség javaslata szerint a bécsi kórházakban foglalkoztatott valamennyi egészségügyi szakember számára a visszatérési és tartózkodási bónuszt kell adni, ami megakadályozza a személyzet távozását, és ösztönzi a korábbi kollégákat és az ápolószemélyzetet a kórházba való visszatérésre. A javaslat szerint 24 000 eurót kell kifizetni adó- és társadalombiztosítási terhektől mentesen minden olyan egészségügyi szakembernek, aki az elmúlt öt évben elhagyta a bécsi kórházakat, ha vállalja, hogy a jövőben két évig egy bécsi kórházban dolgozik.

A Bécsi Orvosszövetség ugyanekkora prémiumot követel mindenkinek, aki az elmúlt években a bécsi kórházakat fenntartotta, ismét azzal a feltétellel, hogy két évre köteles tovább dolgozni egy bécsi kórházban.

"Jelenleg bezárás előtt álló osztályokról hallunk, mert például 20 nővér helyett csak négyen dolgoznak ott. Vagy olyan sebészekről, akiknek maguknak kell műszerezni a műtőasztalokat, mert nincs műtősnővér. Enélkül fontos műtéteket kellene lemondani, ami kockázatot jelent a betegekre nézve" – tette hozzá Eduardo Maldonado-González, aki belgyógyászként dolgozik a Donaustadti Klinikán.

A visszatérési és tartózkodási bónuszok mellett a Bécsi Orvosszövetség számos egyéb követelést is megfogalmazott. "Határozottan követeljük, hogy az összes betöltetlen állást töltsék be. Ehhez megfelelő bérekre van szükség. Más szövetségi államok már ezt teszik. Ha Bécs nem követi a példát, akkor a bécsi állami rendszerre nehezedő nyomás tovább fog nőni", mondta Maldonado-González a lap szerint.

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink