2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Vészhelyzeti tanácskozás az ugandai ebolajárvány miatt

Tizenkét afrikai állam és a WHO tartott vészhelyzeti tanácskozást az ugandai ebolajárvány miatt szerdán Kampalában, írja a VG.

A megbeszéléseken Jane Ruth Aceng ugandai egészségügyi miniszter megerősítette, hogy az ebola időközben elérte a fővárost, Kampalát: egy igazolt haláleset történt. A tájékoztatás szerint a páciens a járvány gócpontjának számító Mubende régióban fertőződött meg, kórházba szállították, ahonnan azonban elmenekült, és álnév alatt eljutott a mintegy 150 kilométerre található fővárosig, ahol aztán nem sokkal később elhunyt.

Eddig tizenhét halálesettel kapcsolatban igazolták az ebolafertőzést. Az egészségügyi tárca vasárnapi adatai szerint 48 fertőzöttet azonosítottak. Emellett további tizennégy gyanús esetet tartanak nyilván.

Az ugandai hatóságok szeptember 20-án jelentették be az ebola megjelenését, akkor egy 24 éves férfinál mutatták ki a fertőzést, mégpedig a vírus ritka szudáni variánsát. Az első áldozat az ország középső részén található Mubende régióban élt.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerdán közölte, hogy szorosan nyomon követi a járvány terjedését. A kis számú fertőzött miatt az ECDC egyelőre csak helyi kitörésként kezeli járványt – írja az MTI nyomán a VG.

(forrás: VG/MTI)
hirdetés

Könyveink