2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Jövőre véget érhet a koronavírus-járvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bízik benne, hogy 2023-ban feloldható lesz a koronavírus-világjárvány miatti globális egészségügyi szükséghelyzet.

Reméljük, hogy jövőre azt mondhatjuk: már nincsen világjárvány – mondta szerdán Genfben Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hozzátette ugyanakkor, hogy a vírus itt fog maradni, de a világnak vannak eszközei ellene, védőoltások, gyógyszerek és viselkedési kódexek.

Michael Ryan, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének veszélyhelyzeti igazgatója szerdai genfi sajtótájékoztatóján pedig kijelentette, hogy véleménye szerint Kínában a szigorú intézkedések önmagukban nem állították meg a járvány terjedését, Peking döntése stratégiailag nem a legjobb választás volt. Az ENSZ-szakértő szerint a világ második legnagyobb gazdaságának az oltókampány felgyorsítására van szüksége, mert a lakosságból hiányzik a nyájimmunitás, és különösen az idősek között kicsi az oltottak aránya, írta a Napi.hu.

A közlés előzménye, hogy az MTI szerint Kínában rohamosan emelkednek a koronavírusos esetek, de nem lehet pontosan nyomon követni a növekedést, mióta eltörölték a kötelező tesztelést. Az ázsiai ország egészségügyi minisztériuma leszögezte: a hivatalos fertőzési adatok ezért többé nem feltétlenül tükrözik a valóságot, és hozzátették, ezentúl nem fogják naponta frissíteni a járványügyi statisztikákat.

Kínában a vezetés a múlt héten törölt el több szigorú járványügyi rendelkezést: a hatóságok visszavonták a lakosság mozgásának követésére szolgáló, a járvány miatt bevezetett alkalmazást és enyhítettek a karanténra és az utazásokra vonatkozó szabályokon is. Mindeközben a kormány igyekszik felgyorsítani az oltási kampányt, elsősorban az idősek körében, de a vakcinálást lassítja, hogy Kínában mind ez idáig egyetlen külföldi oltóanyagot sem hagytak jóvá.

*

Világszerte 651 089 237 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 658 843, derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem magyar idő szerint csütörtök reggeli adataiból. Egy nappal korábban 650 422 621 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 654 547 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-nek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje: 99 682 155. A halálos áldozatok száma 1 086 199.

 

(forrás: MTI/napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink