2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Változik az egészségügyi rendszer működése Romániában

Ingyenessé váltak a háziorvosi szolgáltatások azok számára is, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással, írja a Székelyhon.

2023. márciusának végéig meghosszabbította a kormány az egészségügyi rendszer működését szabályozó éves keretszerződés érvényességét, ám néhány új rendelkezés is bekerült a törvénybe. Ezeket már január elsejétől bevezetik.

Az újdonságok közül az egyik legfontosabb az egészségbiztosítással nem rendelkezők által igényelhető egészségügyi alapszolgáltatásokra vonatkozik: január elsejétől nem kell fizessenek a háziorvosi szolgáltatásokért azok, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással. Az említett helyzetben lévők szabadon választhatnak maguknak háziorvost, ha még nincsenek feliratkozva egy háziorvosi pácienslistára sem, és azt követően – akárcsak az egészségbiztosítással rendelkezők – ők is az egészségügyi alapcsomag szolgáltatásaira lesznek jogosultak, nem a minimális csomagéra – tájékoztatott Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezérigazgatója. „Akik nem rendelkeznek biztosítotti státusszal, már január elsejétől ugyanolyan jogokat fognak élvezni a háziorvosnál – hangsúlyozom, csak a háziorvosnál –, mint a biztosított személyek. Ennek érdekében mi szerződésmellékletet fogunk aláírni a háziorvosokkal, és ők ezeket a szolgáltatásokat irányunkba el fogják számolni, de csak a szolgáltatások ellenértékét, a »per capita« (a fejkvóta alapú finanszírozás, amelynek az értéke 10 lej páciensenként) nem jár a nem biztosított személyek után” – fogalmazott a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője. Az egészségbiztosítással nem rendelkezők számára jórészt a háziorvosi vizsgálatok lesznek ingyenesek – ártámogatott vagy ingyenes gyógyszerreceptet nem kaphatnak, illetve, ha például laborvizsgálatra kell menjenek, akkor a küldőpapírt kiállítja a háziorvos, de a laborvizsgálat árát ki kell fizesse az illető személy.

A keretszerződés másik újdonsága a kórházak finanszírozását érinti

A koronavírus-járvány kitörése után módosult a kórházak finanszírozása, ugyanis a bevezetett korlátozások miatt kevesebb egészségügyi szolgáltatást tudtak elvégezni, mint korábban, ám a fenntartási költségeik nem csökkentek ennek megfelelően. Az akkori törvénymódosítás lehetőséget adott arra, hogy elszámoltathassák az egészségbiztosítási pénztárral a költségeiket akkor is, ha a megvalósításaik, tehát az elvégzett szolgáltatásokért kapott finanszírozás nem fedezte kiadásaikat. A kórházak által kapott pénz értéke azonban nem haladhatta meg az egészségbiztosítási pénztárral megkötött éves szerződésbe foglalt összeg értékét. Ez a szabályozás azonban csak 2022 végéig maradt érvényben, január elsejétől visszatértek a kórházak a megszokott finanszírozási rendszerbe, azaz a megvalósításaik, az elvégzett szolgáltatások alapján kapják meg a finanszírozást – derül ki a Székelyhon összeállításából.

(forrás: Székelyhon)
hirdetés

Könyveink