2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Vadidegennek adta a veséjét az orvos

Transzplantációra akarja inspirálni a betegeit, ezért ő maga is felajánlotta a veséjét egy rászorulónak, írja a Házipatika.

A chicagói Northwestern Medicine egyik orvosa, dr. Aleksandra Gmurczyk nefrológus egy páros vesetranszplantációban vett részt, ennek keretében egy számára teljesen ismeretlen embernek adta az egyik veséjét, írja a CNN nyomán a lap, jelezve: ez akkor lehetséges, ha valaki szervet akar adni egy hozzá közel állónak, de nem ő számára a megfelelő donor. Ebben az esetben Gmurczyk veséjét egy virginiai nőnek adták, az asszony férje pedig a Northwestern Medicine egyik betegének adta a sajátját.

Jelenleg 90 ezer beteg vár vesetranszplantációra az Egyesült Államokban. Átlagosan 3-5 év telik el addig, amíg megfelelő donort találnak valakinek. Addig a dialízis segíthet az embereknek, ez viszont heti legalább három, négy órás alkalmat jelent.

Bár nem ez az első eset, hogy orvos vállalkozott egy betege érdekében a műtétre, Gmurczyk kifejezetten példát szeretne mutatni ezzel, hogy mások is adományozzanak szervet a rászorulóknak. Úgy látja, sok betege nem bízik az egészségügyi rendszerben, ezért ódzkodnak a transzplantációtól. "Így most már mondhatom nekik, hogy felajánlottam a vesémet másnak, mert hiszem, hogy ezek után jobb, egészségesebb életet élhetnek", nyilatkozta.

(forrás: Házipatika)
hirdetés

Könyveink