2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Újratervezés a változó világban – A pszichiáter felelőssége

A Magyar Pszichiátriai Társaság szeptember 13-16–án rendezi meg XXVI. vándorgyűlését a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

A vándorgyűlés címe tükrözi a nagyvilág és benne Magyarország aktuális helyzetét. Környezetünk eseményei folyamatosan egyéni és közösségi problémákat vetnek fel, amelyek megoldásában – meggyőződésünk szerint – a pszichiáter szakmának részt kell vennie. Megoldási javaslatokat, alternatívákat kell felmutatunk, mind az egyén, mind a társadalom számára.

E cél érdekében a konferencia olyan aktuális kérdéseket tárgyal, mint az állandóan változó helyzet okozta kihívásokkal való szembenézés, az újratervezés, és hogy miként tudunk leghatékonyabban segítséget nyújtani pácienseinknek. Hiszen a legfontosabb, hogy a fókuszunk mindig a betegek jólétének javítása legyen! A három napos konferencia az előadások, szimpóziumok mellett hagyományosan keretet biztosít a személyes kapcsolatok kiépítéséhez és elmélyítéséhez is. Platformot adunk a fiatal szakemberek bemutatkozásához, előtérbe juttatásához.

A szervezők úgy állították össze a szakmai programot, hogy az tükrözi annak nyitottságát a társszakmák felé. Fontosnak tartják, hogy az eszmecsere segítse a mentális betegséggel élők és az ellátásukban résztvevő szakemberek stigmatizációjának csökkentését, hatékonyabbá téve a páciensek társadalmi reintegrációját.

Kiemelt témák

Büszkék vagyunk rá, hogy meghívásunkat elfogadta az Európai Pszichiátriai Társaság (EPA) elnöke, Geert Dom, akitől áttekintést hallhatunk az európai pszichiátria előtt álló kihívásokról. Előadásában hangsúlyozza, hogy az EPA a Nemzeti Pszichiátriai Egyesületek Tanácsával együttműködésben elkötelezte magát, hogy a nemzeti sajátosságokat szem előtt tartva csökkentse a tagországok gyakorlata közötti különbségeket. Célja, hogy elősegítse az európai pszichiátriai alapelvek harmonizációját.

Tringer László a XXI. század hivatásunkat érintő kihívásaival foglalkozik. Előadásában bemutatja a pszichiátria és a pszichiáteridentitásának korszerű támpontjait. Hangsúlyozza az önazonosság, az érték-vezéreltség, a jövő-orientáltság fontosságát. Tárgyalja a segítségnyújtás spirituális dimenzióját is.

Napjaink kikerülhetetlen kérdése a mesterséges intelligencia, amely egész világunkat átalakítja. Hatása már érezhető a mindennapokban. A közeljövőben drasztikusan átalakíthatjaa pszichiátriai gyakorlatot is. Wernigg Róbert bemutatja azokat a forradalmian új lehetőségeket, melyek használatával elősegíthető a mentális zavarok korai felismerése, pontosítható a diagnózisalkotás, és megvalósítható a személyre szabott kezelés. is.

Az internet nélkül nehéz elképzelni a mai világ működését. Közhely, hogy a világhálónak számtalan pozitív és negatív hatása van az egyénekre és a társadalomra. Demetrovics Zsolt előadásában a problémás internethasználat pszichiátriai következményeit tekinti át. Előadásában kitér a net által megjelenő kihívásokra és az arra adandó lehetséges válaszokra.

Szendi István előadása az agyi hálózati működések stabilitását alapvetően meghatározó metabolikus diszfunkciókkal foglalkozik, melyek jelentősen befolyásolják a mentális egészséget. Kálmán János a beszédelemzés pszichiátriai aspektusait mutatja be. Áttekinti a beszéd neurobiológiai meghatározóit és az idegrendszer fejlődésében játszott központi szerepét.

Egyéb témák

 A Vándorgyűlés a fentieken felül számtalan, a mai világunkban fontos szerepet játszó témával foglalkozik. A résztvevők megvitatják – többek között – a felnőtkori ADHD kérdéskörét, az addiktív zavarok ellátásának lehetőségeit, az orvostanhallgatók pszichológiai segítségnyújtásának kérdését. Szóba kerül a menopauza és az alvászavarok pszichiátriai vonatkozásai. Ma az interneten, a médiában, a social mediában számtalan pszichiátriai „divat”-tal találkozhatunk. Egy tudományos konferencia célja kell legyen, hogy ezekre a kihívásokra szakmai választ ad.

A konferencia mindezek mellett számos egyéb aktuális témát érint. Előadások hangzanak el a mindfulness-ről, a csoportos CBT terápiáról, a kognitív-viselkedésterápiás képzésről, a személyiségzavarok kutatásának új eredményeiről, a hajléktalanság és a mentális zavarok összefüggéseiről, vagy az evészavarok komplex ellátásáról. A pszichiátriai rehabilitáció aktuális kérdéseit tárgyalja a World Association for Psychosocial Rehabilitation (WAPR) magyar ágának szimpóziuma és kerekasztala.

Előadások és poszterek foglalkoznak a legújabb pszichológiai, pszichoterápiás, szuicidológiai, neurobiológiai és pszichofarmakológiai kutatásokkal, valamint a pszichiátriai és addiktológiai ellátás különböző területeivel.

A vándorgyűlés keretet ad a Semmelweis Egyetem Memória Ambulanciájának és a kecskeméti Pszichiátriai Osztály Pszichoterápiás Részlegének bemutatkozására. A hallgatóság megismerkedhet a veszprémi Nappali Terápiás Részleg tevékenységével, és a Tündérhegyi munkacsoport munkájával.

Biztos vagyok benne, hogy a sokrétű program és szakmai eszmecsere valódi lehetőséget teremt kollégáink számára a tájékozódáshoz, a legújabb tudományos ismeretek megismeréséhez. Ahogy a vándorgyűlés mottója megfogalmazza, mindezek segítik a szakma eligazodását a változó világban. Amire feltétlenül szükségünk van a pácienseinket segítő mindennapi tevékenységben – fogalmazta meg a vándorgyűlés fő célját Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

hirdetés

Könyveink