2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Újabb vádemelés a termékbemutatókon elkövetett csalássorozat miatt

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség újabb vádiratot nyújtott be az egészségügyi vizsgálatokat színlelő és "gyógyító" csodatermékeket üzletszerűen értékesítők ellen, közölte a Fővárosi Főügyészség.

A vádiratok szerint egy 39 és egy 38 éves férfi 2015-ben elhatározta, hogy egészségügyi felmérésnek álcázott termékbemutatókon  javarészt időskorú sértettek részére, őket megtévesztve – silány minőségű termékeket értékesít a valós értéket jóval meghaladó áron. A cég alkalmazottai a sértetteket telefonon kutatták fel, és szív- és érrendszeri vizsgálatra hívták meg Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten, Pápán. A vizsgálatokat, az illúzió megerősítése érdekében, fehér köpenyes dolgozók végezték el, egyes esetekben orvosok is közreműködtek.

Amíg a sértettek az egyébként fiktív és a megijesztésükre, valamint pszichés nyomás alá helyezésükre is szolgáló, negatív eredmény elkészültét várták, a cégnél bemutatták nekik azokat az akár több százezer forintba is kerülő "csodatermékeket", amelyekről a valós minőségüket felnagyítva, azt állították, hogy az egészségügyi panaszokat meg tudják szüntetni. Volt olyan ágynemű-garnitúra, amelyhez a hamis használati és kezelési útmutatót a főszervező vádlottak készítették el.

A sértettektől az alkalmazottak a termékekért (matrac, paplan, lágylézer készülék) 60 ezertől 900 ezer forint közötti összegeket kértek és többnyire kaptak is, miközben különböző akciós ajánlatokra hivatkozva befolyásolták a megjelenteket.

A két férfi az áruk beszállításához használt cégeknél úgynevezett stróman ügyvezetőket alkalmazott.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a két főszervező, mint felbujtó ellen a korábban vád tárgyává tett százharmincnégy rendbeli, kilenc esetben kísérleti szakban rekedt, csalás mellett a mostani vádiratában négy további  két esetben kísérleti szakban maradt  csalás bűntette miatt emelt vádat, illetve megvádolt további harminc terheltet, köztük két orvost, illetve egy értékesítőt, aki már az első vádiratban is szerepelt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság megkezdte a második vádirat vádlottjai vonatkozásában az előkészítő ülések megtartását. Hét vádlott a bűnösségét már be is ismerte, és lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról, velük szemben a bíróság pénzbüntetést, illetve végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki.

Az ügyészség kilenc vádlottal  köztük a két főszervezővel  szemben végrehajtandó börtönbüntetésre ítélést indítványoz.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink