2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Új kábítószerügyi ügynökséget hoz létre az EU

Az Európai Unió tagországainak általános ügyekért felelős miniszterei luxembourgi ülésükön jóváhagyták az unió kábítószerügyekkel foglalkozó új ügynökségének létrehozását, az ügynökség kulcsszerepet fog játszani a tiltott kábítószerek jelentette egészségügyi és biztonsági kihívásokra adandó uniós válaszban, közölte a miniszterek alkotta uniós tanács.

A közlemény szerint az új ügynökség felváltja az unió Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) működését. Az ügynökség székhelye továbbra is Lisszabonban lesz.

Közölték: a tiltott kábítószerek és a kábítószer-kereskedelem jelentős károkat okoznak a társadalmaknak, gyakran az erőszakos szervezett bűnözés kiváltó okai, és egyszerre jelentenek nemzeti és globális biztonsági kockázatot. Új ügynökségének köszönhetően az EU a jövőben felkészültebb lesz e kihívások kezelésére. Az ügynökség fő feladatai közé tartozik a vonatkozó adatok gyűjtése, nyomon követése, elemzése és terjesztése. Előrejelzéssel, kockázatértékeléssel és ajánlásokkal segíti majd a tagállamok jobb felkészültségét, valamint a kábítószerrel kapcsolatos kihívások leküzdését célzó kompetenciafejlesztést. Az elfogadott rendelet megerősíti továbbá az ügynökség szerepét a nemzetközi együttműködés területén. Az ügynökség tehát unión kívüli országokat is bevonhat a munkájába, írták.

A Kábítószer és Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontját 1993-ban hozták létre Lisszabonban. Célja, hogy tényszerű, összehasonlítható információkat nyújtson a kábítószerekről, a kábítószer-függőségről és azok következményeiről az EU és a tagállamok számára, illetve segítse a politikai döntéshozatalt, és iránymutatást nyújtson a kábítószerek kezelésére irányuló kezdeményezésekhez, tájékoztatott az uniós tanács.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink