2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Új, szakértő menedzsment irányítja a legnagyobb gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatot

Interjú Füzesi Judit vezérigazgatóval, aki 2024 januárjának első napján vette át a stafétát

2024. január első napjától új menedzsment irányítja a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt-t. Az alapításának 75. évfordulóját idén ünneplő vállalat új vezérigazgatójával, Füzesi Judittal – aki 2011-től a cég egyik felsővezetői tagja – beszélgetünk Magyarország piacvezető gyógyszerkereskedelmi cégének jelenéről, jövőjéről.

A Hungaropharma Zrt. Magyarország 50 legnagyobb árbevételű vállalatának egyike, mégis viszonylag keveset hall róla az átlagolvasó.

Füzesi Judit: Igen, ez így van. A Hungaropharma, mint a legnagyobb, nemzeti gyógyszer-nagykereskedő az egészségügy rivaldafényén kívül, a tudásának legjavát adva biztosítja minden második gyógyszerdoboz útját a magyar lakosság részére. Az elmúlt évtized sikeres stratégiájának köszönhetően kiépült egy egyedülálló vertikális gyógyszerpiaci integráció, amely mára az anyavállalat mellett kilenc, a maga területén meghatározó fontosságú leányvállalattal működik. A Hungaropharma Vállalatcsoport az elmúlt néhány évben jelentős mértékben megnövelve kapacitásait, a régió egyik legjelentősebb gyógyszerlogisztikai bázisát teremtette meg. Az átlagolvasó azonban mégis gyakran találkozhat velünk, hisz több száz szállítójárművünk naponta sok tízezer kilométert tesz meg annak érdekében, hogy a megfelelő időben a megfelelő gyógyszer eljusson oda, ahol szükség van rá. Ha találkoznak a „gyógyítást szállítunk” feliratú autókkal, velünk találkoznak.

Jelentős változás volt a cég életében a menedzsmentváltás. Mi volt az oka, és hogyan tervezi folytatni tovább?

Füzesi Judit:  A korábbi elsőszámú vezető, Dr. Feller Antal, valamint a gazdasági vezérigazgató-helyettesi pozíciót betöltő Sz. Kis László sikeres és gazdag szakmai életpályájukat lezárva 2023. december 31-vel nyugdíjba vonultak. 12 évig mi hárman alkottuk a felsővezetői gárdát. Ezen idő alatt a Hungaropharma a hazai egészségügyi szektor egyik legfontosabb, stratégiai jelentőségű és nagy hagyományokkal rendelkező vállalata lett. Januártól új felsővezetéssel és megújuló stratégiával működünk tovább, de az ágazatban elért pozíciónk és sikerességünkre vonatkozó törekvésünk változatlan. Sikereink mögött tudatos, előrelátó döntések sorozata áll, ezért az új menedzsment összeállításánál a legfontosabb szempontom a gyógyszerpiacon szerzett jártasság volt. Készen állok arra, hogy több mint harminc évnyi tapasztalatomat három vezetőtársam széles körű, minden szükséges részletre kiterjedő ismeretével kiegészítve ne csak átvegyem a Hungaropharma vállalatcsoport irányítását, hanem eredményesen hozzájáruljak annak sikeres fejlődéséhez. Üzleti vezérigazgató-helyettesként folytatja munkáját Dene László, aki az elmúlt nyolc évben a cég egyik stratégiai leányvállalata, a Bellis Egészségtár Kft. ügyvezető igazgatói pozícióját töltötte be. Korábban a Vállalatcsoport operációs igazgatójaként dolgozó Nagy Andor aktívan hozzájárult a Hungaropharma stabil és sikeres működéséhez, az új menedzsmentben logisztikai és technológiai vezérigazgató-helyettesként irányítja a rábízott szakterületeket. A felsővezetéshez február elsején csatlakozik pénzügyi vezérigazgató-helyettesként Dr. Felsmann Balázs. Az egyetemi katedráról érkező szakember széles körű gyakorlati tapasztalattal rendelkezik a gyógyszeripari nagyvállalatok gazdasági irányításában.

Új vezérigazgatóként milyen célt tűzött ki önmaga és vezetőtársai elé? 

Füzesi Judit:Vezérigazgatóként is azon fogok munkálkodni, hogy a Hungaropharma Vállalatcsoport piacvezető gyógyszer-nagykereskedőként, teljes körű gyógyszerlogisztikai szolgáltatóként, és gyógyszer-kereskedelmi innovátorként az ágazat megkerülhetetlen szereplője, élmezőnyének oszlopos tagja legyen. Meggyőződésem, hogy a Hungaropharma Vállalatcsoport a hazai gyógyszer-kereskedelem hosszú távú, töretlen szakmai és üzleti fejlődésének nélkülözhetetlen szereplője és jövőjének fontos letéteményese. Gyógyszerpiaci tapasztalataink, a régióban egyedülálló logisztikai kapacitásaink, a nemzetközi trendekkel összehangolt stratégiánk együttesen járulnak hozzá a magyar gyógyszerkereskedelem és gyógyszerpiac zavartalan működéséhez, biztonságához, valamint fejlődéséhez.

Tiszteletben tartva a múlt értékeit, az elért eredmények és tapasztalatok felhasználásával mindent elkövetünk azért, hogy a Vállalatcsoport még jobban teljesítsen, lehet, hogy új utakat keresünk, más eszközöket találunk. 

Kollégáimnak egyszerűen csak annyit mondtam, hogy együttes, okos munkával, lehet, hogy másképp, de még jobb eredmények elérése a cél.

Nagy Andor, Dene László, Füzesi Judit, Dr. Felsmann Balázs

 

Az alábbiakban bemutatjuk a Hungaropharma Zrt. új felsővezetését alkotó szakembereket.

Füzesi Judit, vezérigazgató

Több mint harminc éves gyógyszerpiaci vezetői tapasztalattal rendelkezik az 1966-ban született Füzesi Judit, aki a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. Munkáját a Heves Megyei Gyógyszertári Központnál kezdte, ahol fúziókat menedzselve dolgozott vezérigazgatóként az ezredfordulóig, miközben sikeresen megszervezte a patikahálózat privatizációját. Ezt követően két éven át a Bábolna Rt. élelmiszeripari vezérigazgató-helyettese volt, majd ismét visszatért a gyógyszeriparhoz, az ICN Magyarország Rt. (később Valeant Pharma Kft.) marketing és értékesítési vezérigazgató-helyetteseként, első számú vezetőjeként és innen került 2011-ben a Hungaropharma Zrt. kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettesi posztjára. Elkötelezett munkájának is köszönhető, hogy az elmúlt évtizedben a Hungaropharma sikeres stabilizáció után dinamikus növekedési pályára állt, és mára az ország legnagyobb gyógyszer-nagykereskedőjének számít. 

A szakember 1995-ben tiszteletbeli gyógyszerész címet kapott. Budapesten él, ikerfiai közül az egyik orvosnak, másik közgazdásznak készül. Hobbija az utazás, akár egyénileg, akár szakmai körben, gyógyszerészekkel közösen.

Dene László, üzleti vezérigazgató-helyettes

Az 1983-ban született közgazdász pályafutását egy svájci központú nemzetközi logisztikai szolgáltató cégnél, a Godrand magyarországi leányvállalatánál kezdte. Gyors léptekkel haladt előre a ranglétrán, hamarosan contract logistics üzletág igazgató lett, így mára közel másfél évtizedes felsővezetői tapasztalattal rendelkezik.  Leginkább a nemzetközi egészségügyi, gyógyszeripari partnerek összetett projektjeinek megvalósítását kedvelte. 2016-ben lett a Bellis Egészségtár Kft. ügyvezetője, ahol a Hungaropharma akvizíciót követően legfontosabb feladata a cég vállaltcsoportba történő integrálása volt. Extenzív növekedési stratégiát valósított meg, a forgalmat nyolc év alatt 2,5-szeresére növelte, amivel a Bellis Egészségtár Kft. a harmadik legnagyobb országos gyógyszer-nagykereskedő lett. Fontos szerepet vállalt a Hungaropharma Budapesti Logisztikai Központjának bővítésében, majd pedig a Patella Gyógyászati Segédeszköz Kft. felvásárlásában.

A Gyógyszer-Nagykereskedők Szövetségének elnökségi tagja, hasonló vezető posztot tölt be a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság gyógyszeripari tagozatában. A GIRP - European Healthcare Distribution Association technikai bizottságának magyar delegáltja. Munkáját 2020-ban az „Év logisztikai menedzsere” díjjal ismerték el.

Komoly élsport múlttal rendelkezik, több mint 20 éven át vízilabdázott. Több mint 10 éve házas, feleségével és 10 éves fiával Budapesten él.

Nagy Andor, logisztikai és technológiai vezérigazgató-helyettes

Az 1976-ban született szakember mérnök-informatikusi végzettséggel rendelkezik, szakmai karrierjét az Olajterv Zrt-nél és elődeinél kezdte, ahol néhány év alatt informatikai vezető, majd IT-igazgató lett. Itt jelentős tapasztalatokat szerzett nagyvállalati szintű informatikai rendszerek kiépítésében és üzemeltetésében, például közreműködött a Déli Áramlat gázvezeték kiépítésének háttérfeladatain. 2014-ben kezdett a Hungaropharmánál dolgozni, mint IT-igazgató, munkája nagyban hozzájárult a gyógyszer-nagykereskedő IT-vezérelt stratégiájának kialakításához. Magyarországon elsőként vezette be az SAP EWM rendszerét, melyet sikeresen integráltak a Hungaropharma cégcsoport tagjainál már működő SAP ERM vállalatirányítási rendszerhez.

Részt vett az egyedi dobozazonosítók használatához szükséges fejlesztésekben, valamint a HPH Budapesti Logisztikai Központjának 2. és 3. ütemben történő bővítésében. Vezérigazgató-helyettessé történő kinevezése előtt, 2023-tól operációs igazgatóként a logisztikai területet is felügyelte. 

Tagja a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének, valamint a GIRP-nek (European Healthcare Distribution Association). Nagycsaládos, feleségével, három lányával és fiával Budapesten él. Korábban búvárkodott, most szabadidejében inkább szakmai podcasteket hallgat és barkácsol.

Dr. Felsmann Balázs, pénzügyi vezérigazgató-helyettes

Az 1969-es születésű szakember a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem menedzsment és pénzügy szakán szerzett közgazdász diplomát. 2018-ban doktorált a gazdálkodás- és szervezéstudományok területén.

Karrierjét a Béres Rt-nél kezdte, ahol kontrolling vezetőként akvizíciókat is lebonyolított, majd a cégcsoporthoz tartozó Bellis Gyógyszernagykereskedelmi Rt., 2000-től a Béres Csoport gazdasági igazgatója lett. Ebben az időszakban tevékenyen részt vett abban a folyamatban, melynek eredményeként a Hungaropharma privatizálása során három magyar gyógyszercég (a Béres, a Richter és az Egis) meghatározó tulajdont szerzett a gyógyszer-nagykereskedelmi vállalatban. Később az állami szférában folytatta pályafutását, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vagyongazdálkodási osztályvezetője lett. 2006-tól a minisztérium infrastruktúráért és közlekedésért felelős szakállamtitkára lett, ahonnan egy rövid magánszektorbeli kitérő után a Budapesti Corvinus Egyetemre került. Kutatóközpont-vezető, majd főmunkatárs lett a Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpontban, 2022-től kezdve egyetemi docens, többek között az „Év oktatója” címet is elnyerte.

Tagja az Magyar Tudományos Akadémia köztestületének, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének, a Közlekedéstudományi Egyesületnek és a Magyar Közgazdasági Társaságának. 

Közgazdász, könyvvizsgáló feleségével Budapesten él, három felnőtt gyermekük van. Sokat sportol, főleg kosárlabdázik, télen előszeretettel síel, nyáron pedig túrázik.

(forrás: Hungaropharma Zrt.)

cimkék

hirdetés

Könyveink