2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Több mint 90 különdíjat is átadtak a 36. OTDK-n

A TDK örök, és valóban a magyar felsőoktatás és orvostudomány bölcsője – hangzott el a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójának ülését követő díjátadón.

„A 70 éves múltra visszatekintő Tudományos Diákköri Konferencia nemcsak hungarikumnak számító mozgalom, sokkal inkább egy életérzés: amikor egy mester, egy témavezető tanítványokat gyűjt maga köré és megtanítja kísérletezni, adatot gyűjteni és elemezni, kritikusan gondolkodni, az a tehetséggondozás legmagasabb szintű formája” – mondta nyitóbeszédében Mátyus László, az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) alelnöke, a 36. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Orvos és Egészségtudományi Szekciójának elnöke. Az idei országos konferencián összesen 4867 előadást tartottak meg a hallgatók országszerte, ez pedig már vetekszik a nagyobb tudományos konferenciákkal is. Arra kérte a prezentáló hallgatókat, hogy mindezt úgy hálálják meg, hogy később maguk is témavezetőkké válva adják át a megszerzett tudást a következő generációnak, így garantálva, hogy további évtizedekig működhessen a mozgalom Magyarországon.

Mátyus László egyúttal felhívta a zsűritagok figyelmét arra, hogy a bírálatnál elsősorban a diákok egyéni teljesítményét, hozzáadott értékét értékeljék, mivel a tudományos érték sokszor inkább a témavezetőt, a szakmai műhelyt minősíti. Az idei ugyanis az első OTDK, amelyen az elért helyezések már az intézmények számára is más tétet jelentenek: a közérdekű vagyonkezelő alapítványok által fenntartott egyetemek esetében a tehetséggondozásért járó összesen mintegy 2,5 milliárd forint támogatást többek között annak arányában osztják szét az intézmények között, hogy van-e náluk TDK, hány hallgatójuk jut el az OTDK-ra, és ott milyen helyezéseket érnek el. Emlékeztette a résztvevőket arra is, hogy ők annak zálogai, hogy a mozgalmat útnak indító Szendrő Péter professzor szavai, miszerint „A TDK örök!”, a jövőben is érvényesek legyenek.

Fotó: Semmelweis Egyetem
Fotó: Semmelweis Egyetem

(...)

A Pro Scientia Reménység kitűzőt Pro Scientia Aranyérmesek Társasága elnöke, a diákként elérhető legmagasabb tudományos kitüntetés birtokosainak közösségét vezető Jedlovszky-Hajdú Angéla adta át. Pro Scientia aranyéremre valamennyi OTDK első helyezett pályázhat, közülük kerülnek ki a tagok. A társaság célja, hogy a fiatalokat segítse, mentorálja. A társaság kétévente megrendezett konferenciájának 2024-ben a Semmelweis Egyetem lesz a házigazdája. A smaragddal díszített ezüst kitűzőt az idén Gömöri Lídia Éva kapta a legkiválóbbnak talált előadásért.

A díjátadó ünnepség végén a Semmelweis Egyetem TDT elnöke, Szijártó Attila átadta a TDK stafétabotot a következő, 37. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát rendező Pécsi Tudományegyetemet képviselő Pintér Erikának, az Általános Orvosi Kar TDK elnökének.

A zsűri összesne 182 előadást minősített, és 91 különdíjat ítélt meg. A díjátadón 69 első, 89 darab második és 24 harmadik díjat adtak át a 91 különdíj mellett. A díjazottak listája ide kattintva tekinthető meg.

A teljes beszámolót a Semmelweis Egyetem portálja közli.

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!