2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Tehetséges nők az iparban

A Continental és a GyártásTrend új sorozatot indított, hogy utat nyisson és elősegítse a nemek közötti egészséges egyensúly létrejöttét.

A "tehetséges nő" fogalma szubjektív és kulturálisan változó lehet. A tehetség általában az egyén képességeire vagy adottságaira vonatkozik, megmutatkozhat például művészetekben, tudományban, sportban. A pszichológus szerint az alábbi szempontok mentén érdemes a tehetségről gondolkodnunk nemektől függetlenül. Ezek közé tartozik, ha valaki kivételes képességekkel rendelkezik egy adott területen, például egy tehetséges művész kreativitással és művészi érzékkel rendelkezik. De az is tehetség, ha valaki elkötelezetten és kitartóan dolgozik saját fejlődése, előmenetele érdekében. Emellett számítanak a konkrétan elismert eredmények és a társadalom elismerése is abban, hogy valaki tehetségnek számít-e.

Longemann-Molnár Zsófia klinikai- és egészségpszichológus saját példával érzékelteti a példamutatás fontosságát. „Emlékszem, amikor a fiam osztályában karrier napot szerveztek a pedagógusok, a férjem lelkesen jelentkezett, hogy megmutatja a munkahelyét, az ELTE pszichológia tanszékének a kutató laborját, ahol lelkes mester szakos hallgató (lányok!) meséltek a gyerekeknek a különféle kutatásokról. A gyerekek, sok lány is, még hetekig emlegette a laborban szerzett élményeket. Hiszek abban, hogy egy-egy ilyen élmény meghatározó lehet a továbbtanulásban, karrier választásban.” Emellett hozzáteszi, „az esélyegyenlőség és a női alkalmazottak támogatása a vezetői szinten kezdődik: aktívan kell tenni azért, hogy megváltoztassák azokat a sztereotípiákat és normákat, amelyek hátráltathatják a nők előrelépését”.

A nők gyakran kihívásokkal szembesülhetnek a munka és a magánélet egyensúlyának fenntartásában, különösen gyermeknevelés vagy más családi kötelezettségek miatt. Megoldás jelenthet a vállalatok számára, ha rugalmas munkaidőt, otthoni munkalehetőségeket és gyermekgondozási támogatást nyújtanak. Az üvegplafon jelensége azt jelenti, hogy a nők gyakran nehézségekbe ütköznek a vállalati ranglétrán való előrelépésben. A vállalatoknak ennek leküzdésére el kell kötelezniük magukat az esélyegyenlőség mellett, és lehetőséget kell biztosítaniuk a női kollégáknak a vezetői pozíciók elérésére. A mentorprogramok fontos szerepet játszanak ebben a folyamatban. Az esélyegyenlő bérpolitika és a bérek átláthatósága mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy a nők szívesen töltsenek be egy pozíciót. A pszichológus szerint kihívást jelenthet az is, ha egy csapatban egyedüli nőként dolgozik egy kolléga. De ennek nem feltétlenül kell így lennie, hiszen, ha elfogadó és befogadó a csapat, akkor egyenrangú kollégaként megbecsült helye lehet. Egyre több fejlesztőcégnél vannak programozó lányok, mérnökök, akik már az egyetemi képzés alatt megtapasztalták, hogy több fiú csoporttársuk van, mint lány így számukra a beilleszkedés nem kihívás. A vezetőknek is nagy szerepük van a sikeres integrációban, empatikus, motiváló hozzáállással, pozitív megerősítésekkel tudják ezt pozitív irányba elmozdítani a szakember szerint.

A teljes cikket ITT olvashatja

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés

Könyveink