2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Sztrájk az amerikai egészségügyben

Sztrájkba kezdett az Egyesült Államok legnagyobb non-profit egészségügyi céghálózatának, a Kaiser Permanentének mintegy 75 ezer dolgozója – írja a CNN nyomán a Portfolio.

A sztrájk Kalifornia, Colorado, Washington, Virginia, Oregon és Washington államokat érinti, az egészségügyi szolgáltató teljes munkaerejének 40%-a nem megy be dolgozni mától egészen szombat reggelig. A megmozdulásban főleg ápolók, dietetikusok, gyógyszerészek, szemészek és ügyfélszolgálatosok vesznek részt.

A dolgozókat képviselő szakszervezetek szerint az egészségügyi szakemberek túlterheltek, munkakörnyezetük nem elég biztonságos, és magasabb fizetéseket is szeretnének.

A mostani sztrájkot újabb, hosszabb engedetlenség követheti, ha nem sikerül megállapodnia a vállalatnak a szakszervezettel novemberig. A Kaiser Permanente szerint a nem halaszthatatlan egészségügyi szolgáltatásokban számottevő fennakadások lehetnek, de kórházaik és sürgősségi osztályaik továbbra is működőképesek maradnak, mert az orvosok és nővérek többsége nem sztrájkol, közli a lap.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink