2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Kitekintő

Szövetségi támogatás az őssejtkutatásoknak

Első intézkedései között oldotta fel az őssejtkutatások korlátozását Barack Obama. Az új amerikai elnök még nyitóbeszédében megígérte a 2001 óta érvényben lévő tilalom feloldását, amely szerinte gúzsba köti a kutatók kezét, ezzel pedig jelentős mértékben korlátozza a tudomány fejlődését.

A korlátozás csaknem nyolc éve lépett életbe, amikor is George W. Bush megtiltotta az emberi embriókból létrehozott őssejtekkel kapcsolatos kutatások kormányzati forrásból történő finanszírozását. Igaz, az addig megkezdett hatvan kutatásra továbbra is lehetett szövetségi pénzeket kérni, új irányba azonban csak magánfinanszírozásból lehetett elindulni. Ezzel azonban a gyakorlatban több probléma is adódott: a kutatások magas költsége miatt kevesen vágtak bele, illetve sokan – megfelelő anyagi forrás híján – időközben feladni kényszerültek kutatásaikat. A szakma szerint ennél is súlyosabb probléma, hogy a magánforrásból finanszírozott kutatások felett jóval kisebb a kontroll, míg a kormányzati pénzből tevékenykedőknek publikálási, együttműködési és egyéb kommunikációs kötelezettségeik vannak.
A jövőben az állami támogatásokat irányelvekhez kötik majd, amelyeknek a meghatározását nem a politikusokra, hanem az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetre (NIH) bízták. A szakértők első körben az őssejtek forrásául származó embriók szaporodási céllal történő létrehozásához kötnék a szövetségi forrásból történő finanszírozást. Ez a gyakorlatban mesterségesen megtermékenyített, de anyákba be nem ültetett embriókat jelent, amelyeket eddig jellemzően fagyasztva tároltak, esetleg kidobták őket. További kritérium, hogy a szülők mindenféle ellenszolgáltatás vagy ráhatás nélkül adományozzák oda ezeket az embriókat.
Az NIH-nek egyelőre ez még csak egy nyilvános tervezete, amin törvénybe iktatása előtt még heteken keresztül fognak vitatkozni a kutatók és a közvélemény. A legkésőbb július 7-én véglegesítendő szabályozás jelenlegi változatával mindenesetre jelentős lökést kaphat majd az embrionális őssejtkutatás.

Napi Online

cimkék

hirdetés

Könyveink