2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés
hirdetés

Száz éves a debreceni gyermekklinika

Centenáriumi tudományos ülésen emlékeztek meg arról, hogy száz évvel ezelőtt kezdte meg működését a debreceni Gyermekgyógyászati Klinika.

A debreceni Gyermekgyógyászati Klinika 1924. november 6-án nyitotta meg kapuit. Létrehozásához Debrecen városa adta a telket, az építkezéshez a polgárok adományokkal járultak hozzá. A csütörtökön tartott centenáriumi tanácskozáson köszöntőt mondott a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Kossa György felidézte: a gyermekklinikán tett látogatása során, azt tapasztalta, hogy a munkatársak kiemelkedő színvonalú, sokrétű és elismerésre méltó munkát végeznek, ahol a szülők részesei a gyógyító csapatnak.

A Debreceni Egyetem (DE) Klinikai Központ (KK) elnöke hangsúlyozta: a gyermekklinika az egyetemi egészségügyi ellátórendszer egyik meghatározó eleme, zászlóshajója. A múlt megőrzésének és a jelen töretlen fejlesztésének igényével tisztelgünk a nagy múltú klinika egykori és jelenlegi igazgatói előtt és az általuk teremtett szilárd szakmai alapokra támaszkodva dolgozunk ma is a legfőbb és legmagasztosabb cél, a beteg gyermekek gyógyulása érdekében – jelentette ki Szabó Zoltán. A DE KK elnöke emlékeztetett, hogy folyamatos a fejlődés, három hónapja adták át például a gyermekklinika égisze alatt működő új Gyermeksürgősségi Központot.

A DE Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntőjében kiemelte, hogy gyermekgyógyászati ismeretek nélkül orvosi diplomát a világon sehol nem lehet kiadni, mivel ezen a tudományterületen sokszor éles helyezetekben kell az orvosoknak helytállni. A szenvedő felnőttek látványához hozzá lehet szokni, de a sérült gyermek látványa nem ilyen. A debreceni gyermekklinikán nagyon elhivatott emberek dolgoznak– osztotta meg tapasztalatait Mátyus László.

A DE KK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója szerint az elmúlt száz évben az intézmény nemcsak Magyarország második-harmadik legnagyobb egészségügyi gyermekellátó központjává fejlődött, hanem klinikai és tudományos teljesítménye európai mértékkel is mérhetővé vált. Az elmúlt „viharos” évtizedek ellenére a gyermekklinika mindig fejlődési pályán mozgott, hiszen a korábbi nagy vezetők a jövőt építették, a jövőbe láttak. Küldetésünk ma is ugyanaz, mint száz évvel ezelőtt, új, innovatív diagnosztikai és terápiás lehetőségek meghonosítása, kiváló színvonalú gyógyítás, a jövő generációjának képzése, oktatása és tudományos eredményeink igényes, színvonalas publikálása – összegzett Szabó Tamás.

A Gyermekgyógyászati Klinika fejlődése rendkívüli tempóban halad, éppen a napokban költözött be a tavasszal átadott Gyermeksürgősségi Központba a gyermeksebészeti ellátás is. Az új létesítményben a legmodernebb körülmények között fogadják a kisebb-nagyobb beavatkozásokra váró betegeket. A gyermeksebészet idáig egy 1924-ben épült pavilonban működött, amit nagyon szerettünk, de igazából nem sebészeti ellátásra készült. Minden, ami ott kialakításra került, kicsit kényszermegoldás volt. Mostantól azonban két kiválóan felszerelt műtőblokkban végezzük a beavatkozásokat a legmagasabb szakmai színvonalon – fogalmazott Sasi Szabó László klinikai főorvos, a Gyermeksebészeti Osztály vezetője.

 A teljes információ az egyetem honlapján

Forrás: DE
Forrás: DE

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink