2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Kitekintő

Sertésinfluenza!

Százháromra emelkedett a gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenza következtében elhunyt emberek száma Mexikóban - közölte José Angel Córdoba mexikói egészségügyi miniszter vasárnap. A sertésinfluenza-veszély miatt rendkívüli egészségügy-miniszteri tanácskozást hív össze az Európai Unió bizottsága és soros elnöksége – jelentette be Brüsszelben José Manuel Durao Barroso, a testület elnöke.

Az A/H1N1 jelzésű új törzs a madár- a sertés- és az emberi influenza genetikai állományát társítja, s emberről emberre terjed.
A mexikói egészségügyi miniszter a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy 1614 embert kezelnek influenzaszerű tünetekkel, közülük négyszázat kórházakban.
A mexikói hatóságok előzőleg 86 halottról és közel 1400 betegről számoltak be. A hétvégén mexikóiak milliói maradtak otthon, vagy csak szájukat eltakaró maszkban merészkedtek ki az utcákra. A fővárosban bezárták az iskolákat, a mozikat, a könyvtárakat, a színházakat és a múzeumokat, s lemondták a nyilvános rendezvényeket. A Világbank 205 millió dolláros hitelt nyújt Mexikónak a sertésinfluenza-járvány elleni küzdelemre – jelentette be Robert Zoellick, a Világbank elnöke és Agustín Carstens mexikói pénzügyminiszter vasárnap Washingtonban.  A Világbank 25 millió dollárt azonnal Mexikó rendelkezésére bocsát, és ezt a pénzt az elsődleges fontosságú eszközök, így gyógyszerek és a betegség kimutatásához és diagnosztizálásához szükséges egészségügyi felszerelések beszerzésére fordítják. A fennmaradó összeget a mexikói egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére fordítják.
A sertésinfluenza-járvány még nem öltött olyan komoly méreteket, hogy veszélyeztesse a világgazdaságot, de a hétvégén Washingtonban összegyűlt pénzügyi vezetők és befektetők szoros figyelemmel követik az eseményeket, mivel egy világméretű járvány kirobbanása katasztrofális következményekkel járhatna a recesszió kellős közepén. Ha azonban a járvány súlyossá válik, szigorításokhoz vezetve a kereskedelemben, dollárbilliókban mérhető veszteséget okozhat a világgazdaságnak. A Világbank tavaly úgy becsülte, hogy egy madárinfluenza-járvány 3 billió dollárba „kerülne” és közel 5 százalékkal vetné vissza a világ GDP-növekedését.

Az Egyesült Államokban egészségügyi szükségállapot van. Janet Napolitano belbiztonsági miniszter fehér házi sajtótájékoztatóján kijelentette: nem fogják vizsgálni, hogy a Mexikóból repülőgépen érkező utasok fertőzöttek-e a sertésinfluenza-vírussal. Az amerikai tisztviselők megkérdezik az utasokat betegségükről, ha a sertésinfluenzától érintett térségből érkeznek. Nem fogják megakadályozni belépésüket az Egyesült Államok területére, de további vizsgálatra utalhatják őket – mondta Napolitano, aki „passzív felügyeletnek” nevezte az intézkedést.
John Brennan, Barack Obama elnök belbiztonsági tanácsadója pedig hangsúlyozta: jelenleg mindennél fontosabb annak biztosítása, hogy teljes mértékben aktiválják az egészségügyi ellenőrzési erőfeszítéseket, ami lehetővé teszi az Egyesült Államokban és Mexikóban jelentkező új esetek gyors azonosítását és közlését. Mint mondta, Obama nagy figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és „hatékony, energikus, összehangolt reagálásra” adott utasítást.
  
Kolumbiában az egészségügyi hatóságok kilenc embert helyeztek karanténba, mindannyian Mexikóból tértek vissza és influenzás tüneteik vannak.
Ausztráliában két fertőzésgyanús, kórházba szállított beteg tesztje negatívnak bizonyult. Az ausztrál hatóságok ugyanakkor hétfőn elrendelték, hogy minden repülőtéren ellenőrizzék a beérkező utasokat. Kedden éjféltől a Mexikóból és az Egyesült Államokból érkező gépek kapitányainak jelentést kell tenniük leszállás előtt az utasok egészségi állapotáról, és mindazokat karanténba zárják, akik a betegség jeleit mutatják. Új-Zélandon egy második, Mexikóból hazatért diákcsoport tagjai között észleltek három influenzás megbetegedést, a tesztek eredménye későbbre várható. Kanadában vasárnapig hat megbetegedést jelentettek, négyet Új-Skóciában, kettőt Brit Kolumbiában. Valamennyien Mexikóban jártak, állapotuk nem súlyos.
Kína hétfőn felfüggesztette a sertés- és sertéstermékek importját Mexikóból és három egyesült államokbeli államból: Texasból, Kaliforniából és Kansasból. A kínai egészségügy-minisztérium közlése szerint egyelőre nem észleltek az országban megbetegedést. Szingapúrban vasárnaptól a Changi nemzetközi repülőtéren hőkamerákkal szűrik az Egyesült Államokból érkezőket, szerdától valamennyi beutazóra kiterjesztik az intézkedést. Hongkongban és Tajvanon karantén várja mindazokat, akik lázasan térnek haza a fertőzött területekről. Ugyancsak elkülönítik a lázasan hazatérőket az orosz repülőtereken, amíg betegségük oka nem tisztázódik. A tokiói Narita repülőtéren megmérik a Mexikóból érkezők testhőmérsékletét.

A legfrissebb adatok szerint Spanyolországban már nyolc gyanús esetet találtak. Közülük az enyhe influenzás tünetekkel kezelt három katalóniai fiatal nemrég tért haza Mexikóból. Bilbao (észak), Almansa (délkelet), Valencia (kelet), Teruel (észak) és Algericas (dél) városokból egy-egy gyanús megbetegedést jeleztek. Franciaországban négy gyanús betegből háromról már kiderült, hogy nem fertőződtek meg sertésinfluenzával.
Barroso, az EU bizottságának elnöke közleményében tájékoztatott: Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos Luxemburgba utazik, hogy találkozzon az ott ülésező európai uniós külügyminiszterekkel a helyzet értékelése céljából.
A bizottság ugyanakkor azt is jelezte, hogy Európában továbbra sem fordult elő olyan sertésinfluenza-eset, amilyen Mexikóban eddig több mint száz ember halálát okozta, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig többeket megbetegített.
A brüsszeli végrehajtó testület folyamatosan figyelemmel követi a helyzet alakulását – emelte ki Barroso. Az európai egészségügyi illetékesek állandó kapcsolatban állnak a tengerentúli társszervekkel, valamint az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és folyamatosan értékelik a rendelkezésre álló információkat.
A betegség mindazonáltal egyelőre az amerikai kontinensre korlátozódik – szögezte le Barroso.
Uniós illetékesek hétfőn a pánik elkerülésének fontosságára intettek. A tagországok külügyminisztereinek luxemburgi tanácskozására érkezve a svéd Carl Bildt azt mondta, hogy meg kell várni, pontosan milyen következtetésre jutnak az egészségügyi hatóságok. Amíg nem tudni, pontosan mi történik, nincs értelme pánikszerűen aggodalmaskodni – tette hozzá.
A WHO szerint nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetet idézett elő a sertésinfluenzából kialakult, Mexikóban és az Egyesült Államokban terjedő betegség.

Semmilyen élelmezésügyi kockázat nem merül fel a magyar sertéshússal szemben a mexikói sertésinfluenza megbetegedések kapcsán – közölte a Magyar Sertéstartók Szövetsége hétfőn.
A szövetség közleményében kiemeli: a magyar sertéstelepek állategészségügyi szempontból teljesen zártak, ezért a magyar sertéshús biztonsággal fogyasztható.
Ezzel együtt a szövetség arra kéri a magyar állategészségügyi hatóságot, hogy azonnal kezdeményezzen Brüsszelben uniós szintű fellépést minden Amerikából, különösen Közép-Amerikából érkező hústermék behozatali tilalmának azonnali bevezetésére. Emellett a humán egészségügyi szolgálatok fokozottan ellenőrizzék a Magyarországra beutazókat az influenza miatt, és ha kell, állítsanak fel karantén állomásokat a repülőtereken.
A közlemény szerint a vírust hordozó ember nagyobb kockázatot jelent jelenleg, mint a sertések, vagy a sertéshús. A sertéshús esetében, még ha jelen lenne is a vírus, az a sütés-főzés hatására elpusztul, ezáltal nem fertőződhet meg a fogyasztó – mutatott rá a Magyar Sertéstartók Szövetsége.

Magyarország tisztifőorvosa, Falus Ferenc hétfőn azt közölte, hogy az országban nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre. Hazánkban az egészségügyi kormányzat az alábbi intézkedéseket tette:
–      a Ferihegyi repülőtéren az egészségügyi szolgálat kiemelt tájékoztatása, a mai napon angol- magyar-német nyelvű figyelemfelhívó plakát kihelyezése
–      a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal megtörtént a kapcsolatfelvétel és tájékoztatás a jelenlegi járványügyi helyzetről
–      a regionális és kistérségi ÁNTSZ intézetek tájékoztatása, a regionális és egészségügyi szolgáltatói influenza tervek felülvizsgálatának elrendelése, az állategészségüggyel történő együttműködés erősítése
–      az influenza figyelő szolgálat megerősítése: az egészségügyi szolgáltatók tájékoztatása a tünetekről és szükséges teendőkről megbetegedés gyanú esetén
–      a Pandémiás Bizottság összehívása 2009. április 27-én 13.00 órára
–      a lakosság számára járványügyi zöld szám biztosítása a holnap reggeltől, azaz 2009. április 28-tól: 06 80 204-217
–      folyamatos lakossági tájékoztatás a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon.

Forrás: MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink