2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Semmit sem bánt meg a kínai genetikus

Jiankui He kínai genetikus hat évvel ezelőtt lett egycsapásra világhírű. Most adta a szabadulása óta első interjúját, írja a Magyar Hang.

Jiankui He kínai genetikus hat évvel ezelőtt lett egycsapásra világhírű, amikor egy hongkongi konferencián bejelentette, hogy több magzat génjeit is módosította, és az átalakított DNS-ű embriókból világra is jöttek a babák. Jiankui a génszerkesztésnek nevezett eljárás segítségével inaktiválta az embriók azon génjét, amelynek fehérjeterméke szükséges ahhoz, hogy a HIV megfertőzze a sejteket. Erre szerinte azért volt szükség, mert a kísérletbe bevont párok férfi tagja HIV-fertőzött volt, és a génmódosítás a genetikus szerint megelőzte, hogy a magzat elkapja az apja fertőzését.

A kutató állítása szerint három babánál volt sikeres a beavatkozás. Azt sokan vitatják, hogy a megszületett kisgyermekek valóban immúnissá váltak a HIV-re. Még az is elképzelhető, hogy igen, de ez a beavatkozás általános orvosetikai megítélése szempontjából másodlagos. Kínában (ahogy szinte mindenhol a világon) jelenleg illegális az emberi embriók génmódosítása. Jiankui ezért hamisított egy etikai bizottsági engedélyt, és azt lobogtatva verbuvált alanyokat a kísérletéhez.

A genetikust ezért hároméves börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték, de a szakmájától nem tiltották el. Olyannyira nem, hogy a büntetés letöltése után visszatérhetett a kutatáshoz. Egyszerre három labort is létrehozott, egyet Pekingben és egyet Vuhanban. Most adta a szabadulása óta első interjúját a japán Mainichi Shimbun lapnak. Ebben elmondta, hogy nem bánta meg a beavatkozást, sőt büszke rá, és eljön az idő, amikor a világ elfogadja majd.

Jelenleg azonban már nem foglalkozik humán embriók „éles” génmódosításával, hanem az Alzheimer-kór és más betegségek genetikai alapjait kutatja, és tartja magát a nemzetközi tudományetikai normákhoz. A munkáját azonban továbbra is emberi embriókon végzi, amihez a mesterséges megtermékenyítési beavatkozások során feleslegessé vált embriókat használ, és nem célja, hogy ezekből megszülető babák jöjjenek létre.

A teljes információ

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink