2024. május. 11., szombat - Ferenc.
hirdetés

Rövidesen megszűnik a 18 éven aluliak vizitdíja Csehországban

Rövidesen megszűnik a 18 éven aluliak vizitdíj-fizetési kötelezettsége Csehországban. Václav Klaus cseh államfő aláírta az egészségügyi illetékek fizetéséről szóló törvény módosítását, amelyet a közelmúltban fogadott el a parlament. A módosítások egy hónap múlva lépnek életbe - jelentette be Radim Ochvat elnöki szóvivő.

A jogszabály módosítása után a 18 éven aluli fiatalok már nem fognak vizitdíjat fizetni az orvosoknál, míg a 65 éven felülieknél az évi illeték maximuma az eddigi 5000 koronáról 2500 koronára csökken. Nem kell majd vizitdíjat fizetniük az öregotthonok lakóinak sem, akiknek a nyugdíjból a tartásdíj levonása után havonta kevesebb mint 800 korona marad a zsebükben.
A tavaly januárban bevezetett illetékekről - 30 koronás vizitdíj, 30 korona a recept minden tételéért, 60 koronás kórházi napidíj, 90 korona az orvosi ügyeletek és a mentők igénybevételéért - szinte szünet nélkül indulatos és éles vita folyik Csehországban. A vélemények nagyon megoszlanak.
Az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták az illetékek teljes eltörlését követelik, míg a koalíciós pártok csak néhány engedményre voltak hajlandóak. A parlament végül a kormánypárti javaslatokat fogadta el, s így számos illeték továbbra is megmaradt.
Daniela Filipiová, az új egészségügyi miniszter azt állítja, hogy az illetékek rendszere beváltotta a hozzá fűzött reményeket és jól működik. Tavaly így mintegy ötmilliárd korona került az egészségügybe. A beszedett pénz az orvosoknál, illetve az egészségügyi intézményeknél marad. További ötmilliárd koronát az ésszerűbb gyógyszerfelhasználással sikerült megtakarítani.

 

Kokes János (MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink