2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Összeomlik az egészségügyi rendszer Görögországban?

A Kikládok és a Dodekaniszosz számos szigetén egyetlen mentőautó áll rendelkezésre a nap 24 órájában, írja a Napi.hu.

A nulláról újra kell terveznünk a mentőszolgálatot, mivel országszerte óriási hiányosságok vannak – mondta Giorgos Mathiopoulos, a görög sürgősségi mentőszolgálat (EKAV) elnöke a Politiconak.

A kis égei-tengeri szigeteken található egészségügyi központok túlnyomó többsége nehezen boldogul nap ügyeletekkel, mivel a személyzet nem hajlandó a szigetekre költözni, ahol a megélhetési költségek elviselhetetlenül magasak lettek a turizmus növekedése miatt.

Júniusban egy 63 éves nő Kos szigetén meghalt egy kisteherautó hátuljában, amikor összeesett és a helyi kórházba szállították, mert a sziget egyetlen mentőautója egy másik vészhelyzetnél volt. Kos, ahol 40 ezer állandó lakos él és több mint 1 millió turistát fogad a nyár folyamán, három új mentőautóval rendelkezik, de csak egyet tud üzemeltetni, mivel mindössze 10 mentősük van, közülük is kettő jövőre nyugdíjba vonul. Néhány nappal az eset után egy 19 éves, nyolc hónapos terhes nő meghalt egy athéni külvárosban, amikor több mint öt órát várt a mentőkre, és mintegy 20 alkalommal hívta őket. A születendő gyermeke is életét vesztette.

Azóta még legalább hat olyan esetet tártak fel, amiben meghaltak szállítás hiányában.

Leszbosz szigetén egy 78 éves nő úszás közben vesztette eszméletét. A mentősök két órával később érkeztek a helyszínre, és már csak azt tudták megállapítani, hogy leállt a szíve.

A valószínűleg megelőzhető halálesetek után erős kritika érte a kormányt, amely tűzoltókat, katonai személyzetet és helyi hatóságok sofőrjeit vonultatott fel, hogy segítsenek a létszámhiány miatt. Az EKAV és az orvosok tiltakoznak a döntés ellen, és „tudománytalan, gyors megoldásnak" nevezték azt.

Azzal érvelnek, hogy a képzetlen személyzet sürgősségi helyzetekben történő bevetése veszélyes lehet egy helyszínén ellátásra szoruló betegek számára.

A görög parlament július 27-én fogadta el a tűzoltók és katonák sürgősségi bevetésére vonatkozó módosítást, miközben a tűzoltók Görögország–szerte égő súlyos erdőtüzekkel küzdöttek.

A kormány szerint a lépés célja nem a létszámhiány problémájának hosszú távú megoldása, hanem életek megmentése a forgalmas turisztikai szezonban. Az ellenzéki pártok erősen kritizálják a kormányt amiatt, hogy az állami kórházakat rosszabb helyzetben hagyta, mint a járvány előtt, szerintük az a fő cél, hogy privatizálják az egészségügyi szolgáltatásokat.

Kyriakos Mitsotakis konzervatív miniszterelnököt június 25-én választották újra, aki megígérte a nemzeti egészségügyi rendszer reformját. Mintegy 10 000 egészségügyi dolgozót ígért a rendszerbe, köztük 800 mentősofőrt és 250 motoros mentőst. A Közkórházak Alkalmazottak Szövetsége (POEDYN) azonban azt állítja, hogy ez a felvétel csak a közelmúltban nyugdíjba vonulókat helyettesíti, és nem elegendő az ellátás minőségének javításához. A POEDYN szerint az elmúlt két és fél évben mintegy 10 000 egészségügyi dolgozó hagyta el a közszférát, és további 5 000 ember távozása várható 2023-ban – írja összefoglalójában a Napi.hu.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink