2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Az orvosok és az öngyilkosság

Az Egyesült Államokban a szakmák szerinti bontásban az orvosok követik el a legtöbb öngyilkosságot, kétszer annyit, mint amennyi az átlagos népességben mérhető, közli az OTSZ Online.

Az irodalom módszeres átnézése során kiderült, hogy az orvosok között 28-40/100 000 fő az elkövetett öngyilkosságok aránya, ami több mint a kétszerese a lakosságban mérhetőnek. A halállal végződő öngyilkosságot elkövető orvosok gyakran nem kezelt, vagy rosszul kezelt depresszióban, vagy egyéb mentális betegségben szenvedtek, és ez a tény feltétlenül aláhúzandó a lehető legkorábbi beavatkozás érdekében – emelte ki a Medscape Medical News részére a tanulmány szerzője, dr. Deepika Tanwar (Psychiatric Program, Harlem Hospital Center, New York City).

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016-ban az öngyilkosságok aránya 13,42/100 000 fő volt, ami átlagosan kb. 123 esetet jelent naponta (és 44 965 esetet évente). A férfiak 3,5-ször gyakrabban követnek el öngyilkosságot, mint a nők és az esetek 70 %-át (leggyakrabban a 45-54 éves ) fehér férfiak teszik ki. Az önpusztítás eszköze mintegy 51%-ban lőfegyver (American Foundation for Suicide Prevention).

Az orvosok magas öngyilkossági arányának hátterében leggyakrabban kedélybetegségek, alkoholizmus, vagy gyógyszer-abúzus áll. Egy tanulmány igazolta, hogy a férfi orvosok 12%-a, az orvosnők 19,5%-a szenved depresszióban, ami megfelel az általános népességben található arányoknak. Az orvostanhallgatók és a rezidensek körében ez az arány azonban jóval nagyobb: 15%-ra és 30%-ra tehető.

Az orvosok kedélybetegségének problémája nem korlátozódik Észak-Amerikára: Finnországban, Norvégiában, Ausztráliában, Kinában, Szingapúrban és másutt is megfigyelhető, hogy az orvostanhallgatók és a gyakorló orvosok körében növekszik a szorongás, a depresszió, és az öngyilkossági hajlam gyakorisága.

A teljes cikk

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés

Könyveink