2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Olaszországban kijárási tilalom, részleges zárlat Angliában

Négyheti részleges zárlat lépett életbe Angliában. Este tíz órától reggel ötig kijárási tilalmat vezetnek be egész Olaszországban. Szigorítanak a spanyolok is.

Este tíz órától reggel ötig kijárási tilalmat vezetnek be egész Olaszországban a koronavírus-járvány miatt péntektől, valamint Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta és Calabria tartományt lezárják. Ebben a négy régióban napközben sem engedélyezett a lakhelyek elhagyása, jelentette be Giuseppe Conte miniszterelnök. Az országot vörös, narancssárga és sárga színű térségekre osztották a járványterjedés súlyossága és a kórházak terheltsége szerint. Giuseppe Conte kijelentette, nem vezettek be zöld területet, mivel az ország egyetlen egy része sem mentes a Covid-19 betegség veszélyétől. A négy vörös zónának minősített régiót péntektől karantén alá helyezik: határaikat lezárják, és az önkormányzatokon belüli mozgás is tiltott. Kizárólag halaszthatatlan munkavégzés, iskolába járás vagy egészségügyi ok miatt lehet utcára menni. Az ehhez szükséges engedélyt a belügyminisztérium honlapjáról tölthető le, a tavasszal már bevált gyakorlat szerint.

Leállítják a vendéglátást és a kereskedelmet, csak az élelmiszerüzletek és az alapvető cikkeket árusító boltok maradnak nyitva, köztük a gyógyszertárak, dohányüzletek, újságostandok, tisztítók valamint a fodrászatok. Az oktatást az általános iskola hetedik osztályától online tanításra állítják át. Minden nem professzionális sporttevékenység tiltott, az egyéni szabadtéri mozgás is csak a lakhely közvetlen közelében  engedélyezett. A lezárt éttermek és bárok este tíz óráig elvitelre működhetnek.

Naracssárga, vagyis közepesen veszélyes térségnek nyilvánították Pugliát és Szicíliát. Ezekben sem engedélyezett a tartományból való ki- és belépés, valamint az  önkormányzatok területének elhagyása. Napközben azonban nincsen kijárási tilalom, és az üzletek is nyitva tartanak.  Az ország többi része sárga övezetnek számít, ahol - az éjszakai kijárási tilalmat kivéve - szabad a mozgás, az online oktatást csak 14 éves kortól vezetik be, és a vendéglátóipari létesítmények este hatig nyitva maradhatnak.

Az intézkedések december 3-ig érvényesek. A tartományok osztályázásáról a járványgörbe alakulása szerint az egészségügyi tárca dönt kéthetente. Országos érvényű intézkedésnek számít az este tíz órától reggel ötig érvényes kijárási tilalom, az üzletközpontok hétvégi és ünnepnapi lezárása, a mozik és színházak után a múzeumok és kiállítások leállítása, a tömegközlekedés kihasználtságának ötven százalékosra való csökkentése, az uszodák és edzőtermek lezárása.         

*

Széles körű, bár a tavaszinál több szempontból lényegesen kevésbé szigorú korlátozások léptek életbe négy hetes időtartamra csütörtökön Angliában a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése végett. A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő, a londoni parlamentben szerda este nagy többséggel törvénybe foglalt intézkedéscsomag értelmében december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Ezek közé tartozik a sürgősségi vagy a tervezett orvosi ellátás, az alapvető szükségleti cikkek és gyógyszerek beszerzése, a munkahelyre utazás azok esetében, akik otthonról nem tudják ellátni munkájukat, illetve a szabadtéri testedzés. Ezt az egy háztartásban élők együtt is végezhetik, de mindenki csak egy, vele nem egy fedél alatt lakó emberrel találkozhat közterületen is. A felfrissülés, testmozgás céljából végzett szabadtéri tevékenységet ugyanakkor a mostani rendelet korántsem korlátozza olyan szigorúan, mint tavasszal.

A mostani rendelet engedélyezi, sőt bátorítja a korlátozás nélküli idejű tartózkodást a szabad levegőn, a lakóhelytől távolabbi helyszínekre is el lehet utazni felfrissülés céljából, és a parkokat is korlátozás nélkül lehet használni sétára, vagy pihenésre a padokon. A nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, valamint a pubok, a bárok és az éttermek a csütörtökön életbe lépett négyheti korlátozás idejére bezárnak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni. A pubok és a bárok is értékesíthetnek elvitelre szeszesitalt online rendelés alapján.  Az üzletek is felvehetnek online rendelést, és az így megrendelt árucikkeket a vevők a boltokban átvehetik.

Lényeges különbség a járvány első, tavaszi hulláma idején elrendelt zárlathoz képest az is, hogy ezúttal az iskolák és az egyetemek nyitva maradnak. A tavaszi korlátozások első szakaszában - a kritikus fontosságú munkahelyeken, például a kórházakban dolgozók kivételével - a munkába járás is tilos volt, azok számára is, akiknek esetében nem volt lehetséges az otthoni munkavégzés. A kormány most is ösztönzi az otthoni munkát, de a munkahelyek nyitva maradnak, mindenekelőtt az építőiparban és a feldolgozószektorban.

*

További óvintézkedéseket jelentett be több spanyol tartomány is szerdán a koronavírus-fertőzések számának növekedése miatt. Kasztília és Leónban péntektől bezárják a vendéglátóhelyeket, amelyek csak házhozszállítási szolgáltatásukat működtethetik korlátozás nélkül. Nem nyithatnak ki a bevásárló központok, az edzőtermek se, és a nem profi sporteseményeket szurkolók nélkül lehet csak megrendezni a következő két hétben.

Kantábriában várhatóan már csütörtöktől tilos lesz a tartományon belül a városok és települések közötti szabad közlekedés. Az éttermekben, kávézókban pedig csak a teraszokon folytatódhat a vendéglátás. Galicia hét városában és 53 településén péntektől egy hónapra bezárnak a vendéglátóhelyek, a mozikban és színházakban korlátozzák a közönség létszámát, továbbá megtiltják a csoportos sporttevékenységeket. Az intézkedések a lakosság 60 százalékát érintik.

Asztúria önkéntes lakhelyelhagyási korlátozásra kéri lakóit, hogy csak a legszükségesebb esetekben hagyják el otthonukat. Az északi tartomány a hét elején kezdeményezte a spanyol központi kormánynál, hogy az érvényben lévő éjszakai kijárási tilalmat kiterjeszthesse egész napra. Hasonló kérést fogalmazott meg a két észak-afrikai spanyol autonóm város Melilla és Ceuta is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink